Woning isoleren

Isoleren van de woning is erg belangrijk. Door je woning goed te isoleren bespaar je automatisch op je energiekosten en het is ook nog eens milieuvriendelijk. Bouwmarkt Nederland is er om je alles te vertellen over de verschillende mogelijkheden en het belang van isoleren.

Waarom is isoleren zo belangrijk?

Om verschillende redenen is een goede isolatie van je woning erg belangrijk. De belangrijkste voordelen zet Bouwmarkt Nederland voor je op een rijtje.

Energiekosten besparen

De energiekosten worden de laatste tijd steeds hoger. Door goed te isoleren houdt je woning in de winter langer warmte vast en blijft je woning koeler in de zomer. Logisch gevolg hiervan is dat je de airco en verwarming minder vaak hoeft te gebruiken. Doordat deze apparaten daardoor minder vaak aan staan verbruik je minder energie wat ervoor zorgt dat je energie bespaart en dus de energierekening omlaag zal gaan.

Goed voor het milieu

Een ander mooi gevolg van het besparen op je energiekosten is dat het beter voor het milieu is. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, zul je minder gebruik hoeven maken van energie. Hierdoor stoor je dus ook minder CO2 uit.

Woningwaarde stijgt

Wanneer je jouw woning goed isoleert krijgt je woning een betere energielabel. Deze energielabel zorgt ervoor dat je woning meer geld waard wordt.

Meer wooncomfort

In een goed geïsoleerde woning worden de koude muren warmer. Dit zorgt voor minder vocht en condensatie. Hierdoor krijgt schimmel in een goed geïsoleerde woning geen kans. Hierdoor heb je in huis dus geen last meer van schimmel op de wanden, wat naast meer wooncomfort ook nog eens beter voor je gezondheid is. Schimmel in huis kan namelijk zorgen voor verschillende problemen in de luchtwegen.

Geluidsoverlast wordt verminderd

In een slecht geïsoleerde woning heb je vaker last van geluiden van buitenaf. Veel isolatiemateriaal werkt ook geluidswerend. Wanneer je dus kiest om te isoleren zorg je er ook voor dat je minder last hebt van geluid. Dit kan daarom een ideale uitkomst zijn wanneer je bijvoorbeeld last hebt van het geluid van je bovenburen.

Hoe kan ik mijn woning isoleren?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om jouw woning te isoleren. Zo kan je onder anderen kiezen voor dubbel glas, vloer isolatie of dakisolatie. Bouwmarkt Nederland vertelt je graag meer over de verschillende isolatiemogelijkheden, om de warmte in je woning zo goed mogelijk op te slaan.

Enkel glas vervangen

Een vrij makkelijke ingreep die toch een grote impact kan hebben op de isolatie van je woning is om al het enkel glas in je woning te vervangen. Dit kan je vervangen door dubbel glas, HR++ of zelfs triple glas. Het voordeel hiervan is dat het de warmte beter in huis houdt. HR++ en triple glas bevatten een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Deze voordelen bevat enkel glas niet, waardoor het veel meer warmte verliest en dus minder duurzaam is.

Naast de isolerende werking houdt het ook geluid van buiten tegen en bespaar je op je energie. Goed voor het milieu en voor de portemonnee dus.

Vloer isolatie

Door je vloer goed te isoleren bespaar je veel energie. Vloer isolatie kan vrij gemakkelijk in de kruipruimte aangebracht worden. Dit is de eenvoudigste manier. Je brengt aan de onderkant van de vloer platen, kurk of schuim aan. Hiervoor moet je wel een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoogte hebben.

Wanneer je geen kruipruimte tot je beschikking hebt betekent het niet dat je jouw vloer niet kunt isoleren. In dat geval kan je de bodem van de kruipruimte isoleren door middel van isolatiemateriaal dat aangebracht wordt op die bodem. Dit bespaart wel iets minder energie dan wanneer je de vloer isoleert.

Wil je het helemaal goed doen? Dan kan je ervoor kiezen om een volledig nieuwe vloer aan te leggen met de best mogelijke isolatielaag. Op dit moment is PIR, een nieuwe variant van PUR schuim, het beste materiaal. Deze optie is uiteraard wel een stuk prijziger dan de minder goed isolerende alternatieven.

Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk. Er wordt namelijk erg veel energie verspild wanneer je een slecht geïsoleerd dak hebt. In dat geval gaat de warmte rechtstreeks naar buiten en ben je het direct kwijt. Hierdoor moet je veel meer stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen en te houden. Hoe je jouw dak kunt isoleren is afhankelijk van of je een schuin of een plat dak hebt. 

Een schuin dak kan je van binnenuit isoleren. Dit gebeurt vaak via de zolder. Hierbij heb je de keuze uit verschillende materialen. Populaire opties zijn glaswol, steenwol en PIR. Wanneer het isolatiemateriaal is aangebracht kan het dak netjes afgewerkt worden.

Een plat dak kan je zowel van binnen als van buitenaf isoleren. Vanaf buiten levert het meeste op. Bij het isoleren van een plat dak van buitenaf wordt gebruik gemaakt van platen. Populaire materialen zijn PIR en EPS.

Spouwmuur isolatie

Spouwmuren isoleren is een relatief goedkope en snelle manier om je woning beter te isoleren. Niet alle woningen hebben echter een spouwmuur, maar de meeste huizen van na 1920 wel. Je kunt de spouw opvullen met onder anderen glaswol, steenwol of PUR-schuim. Om dit materiaal in de muur aan te brengen worden er gaten geboord in de voegen van de buitenmuur. Daarna kan het isolatiemateriaal met een spuitpistool ingebracht worden. 

Krijg ik subsidie om mijn woning te isoleren?

Als woningeigenaar kan je dankzij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie krijgen om jouw woning te isoleren. De subsidiebedragen van 2022 zijn bijna 50% hoger dan die van 2021. Dat maakt het de uitgelezen kans om jouw huis te isoleren.

Kosten woning isoleren

Benieuwd naar hoeveel het kost om jouw woning te isoleren? Daar is geen makkelijk antwoord op. Voor iedere woning is dit namelijk anders en het is afhankelijk van welke isolatiemaatregelen je neemt. Er is wel een richtlijn die je kunt volgen. Hieronder volgt een schatting van de kosten per vierkante meter voor de verschillende vormen van woning isolatie

  • Driedubbel Glas: €100-120 per vierkante meter 
  • Vloerisolatie: €15-40 per vierkante meter
  • Spouwmuur isolatie: €10-30 per vierkante meter
  • Dakisolatie: €15-90 per vierkante meter

Uiteraard zijn deze bedragen ook afhankelijk van welk materiaal je wil gebruiken. Wanneer er wordt gekozen voor een goedkoper alternatief kan het zo zijn dat de isolatie wel minder goed is dan bij een duurder materiaal.

Lening isoleren woning

Het is mogelijk om een lening af te sluiten om je woning te isoleren. Let er wel op dat je rente moet betalen op deze lening. Er zijn verschillende websites waarop je gemakkelijk een offerte aan kunt vragen voor een lening.

De voordelen van een lening om je woning te isoleren zijn dat je de kosten op termijn automatisch terug verdient. Wanneer jouw huis duurzamer is gebruik je minder energie. Hierdoor bespaar je veel geld. Een ander voorbeeld is dat deze lening een relatief lage rente heeft voor huiseigenaren. Ook is deze rente fiscaal aftrekbaar en kan je boetevrij extra aflossen.

Uiteraard is de goedkoopste optie om je woning te isoleren met spaargeld. Dan heb je geen extra rentekosten die je op je lening wel moet terugbetalen.

Hoeveel bespaar ik door mijn woning te isoleren?

Naast de voordelen voor het milieu is geld besparen voor veel mensen een belangrijke reden om de woning te isoleren. Maar hoeveel geld kan je nou eigenlijk besparen? Bouwmarkt Nederland kan je niet de exacte cijfers geven aangezien dit per woning erg kan verschillen. Wel kunnen we een richtlijn geven.

Met een dakisolatie bespaar je al gauw tot wel € 434,- per jaar. Dit is zelfs de minst lucratieve optie. Wanneer je kiest voor een vloerisolatie kan je tot € 620,- per jaar besparen. Een spouwmuurisolatie levert je zelfs een jaarlijkse besparing van meer dan € 740,- per jaar op. Wanneer je kiest voor meerdere isolatiemaatregelen kan je deze bedragen uiteraard bij elkaar optellen. 

In welke volgorde moet ik isoleren?

Een logische vraag zal zijn in welke volgorde je de verschillende isolatiemaatregelen moet nemen. In principe maakt dit niets uit. Iedere vorm van isolatie helpt jou en je woning. Het kan handig zijn om de goedkoopste dingen als eerste uit te voeren. Dit verdien je dan het snelste terug. 

Een andere mogelijkheid is om juist te beginnen met de maatregel die het meeste oplevert. In dat geval kan je beginnen met een spouwmuurisolatie. Zoals in bovenstaande alinea besproken bespaar je hier jaarlijks veel geld mee.

Zelf je woning isoleren of uitbesteden?

In principe kan je alle isolatiemogelijkheden zelf uitvoeren. Uiteraard zit hier verschil in moeilijkheidsgraad in. Wanneer je er voor kiest om zelf je woning te isoleren, is het belangrijk dat je je goed inleest. Het voordeel van zelf isoleren is dat het vaak minder geld kost dan wanneer je een deskundig bedrijf inhuurt. 

Het nadeel van zelf isoleren is dat het veel tijd in beslag kan nemen. Ook ontvang je geen SEEH subsidie op doe-het-zelf isolatie. Het is aan jou om de keuze te maken. Dit verschilt per persoon. Je kunt waarschijnlijk zelf goed inschatten hoe handig je bent en of je de isolatie werkzaamheden zelf uit kunt voeren. Uiteraard moet je ook rekening houden met de tijd die het in beslag neemt. Wanneer je de tijd niet hebt of de vaardigheden niet bezit is het verstandig om een deskundig bedrijf in te huren die voor jou je woning isoleert.

Terugverdientijd woning isoleren

Je woning isoleren kan een flinke investering zijn. Gelukkig verdien je dit over de tijd vanzelf weer terug omdat je veel kosten bespaart. Maar hoelang duurt het voor je de investering eruit hebt? Dit verschilt per type isolatie. 

De maatregel die de minste tijd kost om terug te verdienen is spouwmuurisolatie. Dit heb je gemiddeld binnen 3 jaar weer terugverdient. Dakisolatie duurt tussen de 5 en 7 jaar, terwijl vloerisolatie zelfs tot 10 jaar kan duren. Zoals je ziet duurt het enkele jaren voordat je de investering hebt terugverdient. Na deze jaren bespaar je enorm veel geld en help je het milieu een handje mee.

Verschillende manieren van woning isoleren

Er is tegenwoordig veel verschillend isolatiemateriaal beschikbaar. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder volgen de belangrijkste materialen en hun voordelen.

PIR

PIR is erg populair en dat is niet voor niets. Het heeft een hoge isolatiewaarde en het is licht van gewicht. Ook is het gemakkelijk te verwerken en kan je het bijna overal toepassen. Het grootste nadeel is de dure aanschafprijs, maar gelukkig krijg je daar veel voordelen voor terug.

Glaswol

Glaswol isoleert goed en is net als PIR licht in gewicht. Ook heeft het redelijke geluidsisolatie en is het brandwerend. Het grootste nadeel is dat het ruimteverlies met zich meebrengt,

Steenwol

Steenwol kan, eventueel met folie, bijna overal toegepast worden. Dit maakt het een veelzijdig materiaal. Ook is het redelijk goedkoop en brandwerend. Steenwol is ook erg geluidswerend. 

EPS

EPS is goedkoop, licht in gewicht en isoleert redelijk. De nadelen zijn dat het niet brandwerend is en een lage geluidsisolatie heeft.

XPS

XPS is het laatste materiaal wat we uitlichten. Het grote voordeel is dat XPS 100% vochtwerend is. Ook is het licht van gewicht en kan het tegen zware belasting. De nadelen zijn de hoge kosten en dat het geluid minder goed isoleert.

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik mijn woning isoleren?

Je woning isoleren is goed voor het milieu. De opslag van warmte zorgt ervoor dat het blijft hangen waardoor je minder hoeft te stoken. Hierdoor bespaar je ook veel geld. Ten slotte verbetert het ook de wooncomfort en zorgt het voor minder geluidsoverlast.

Is een woning isoleren duur?

Hoe duur het isoleren van je woning is ligt eraan welke onderdelen je gaat isoleren. Zo is een spouwmuurisolatie relatief goedkoop. Wanneer je alle onderdelen van de woning gaat aanpakken is het uiteraard wel duur.

Wat kan ik eenvoudig zelf doen om mijn woning te isoleren?

Je kunt kieren dichten. Zelfs de kleinste kieren in huis kunnen al zorgen voor een minder goede isolatie. Ook kan je folie achter je verwarming plakken. Hierdoor blijft de warmte meer in de woning dan dat het naar buiten gaat.

Hoe weet ik of mijn woning goed is geïsoleerd?

Wanneer je woning voldoet aan de standaard voor woningisolatie. Dit kan je online checken.