Vlonderplanken

Ook in de tuin zijn er verschillende manieren om te verduurzamen. Een hiervan is het gebruik maken van duurzamere vlonderplanken. Een mooi terras is een blikvanger in iedere tuin. Welke verschillende vlonderplanken er allemaal zijn en welke hiervan een duurzame oplossing bieden, vertellen we je graag in de onderstaande tekst.

Toepassingen vlonderplanken

Vlonderplanken zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken in jouw tuin. De meest gebruikte manier is een vlonder langs de waterkant. Welke vlonderplank de juiste keuze is voor jou, is afhankelijk van wat je belangrijk vindt en waar de terrasplanken voor gebruikt worden. Wanneer je kiest voor vlonderplanken aan het water, moet je er rekening mee houden dat ze vochtig kunnen worden. In dat geval kan je het beste kiezen voor materiaal wat slipvrij is en niet rot.

Wanneer je echter vlonderplanken wil hebben voor onder je overkapping, is dit minder belangrijk. Daar heeft het weer en het water minder invloed. In dat geval zou je kunnen kiezen voor hout. Tenzij je het liefste zo min mogelijk onderhoud wil hebben. Je kunt de planken verder ook gebruiken voor een terras in je tuin of langs het zwembad.

Composiet vlonderplanken

De eerste vlonderplanken waar we het over gaan hebben zijn de zogenaamde composiet vlonderplanken. Deze zijn gemaakt van een vermenging van verschillende componenten. Composiet wordt ook wel wood plastic composite of HKC genoemd. Hierbij is het gemaakt van houtvezels en thermoplastische kunststof.

Wanneer je graag een terras wil dat lijkt alsof het gemaakt is van hout, zonder dat je de nadelen hiervan ervaart, is composiet wellicht het perfecte materiaal voor jou. Composiet vlonderplanken zijn namelijk kant en klaar. Dat betekent dat ze niet meer bewerkt hoeven worden. Ook zijn deze planken onderhoudsarm en gaan ze tientallen jaren mee. Dat is een van de redenen waarom het gezien wordt als een duurzame vervanger van hout.

Composiet behoudt ook uitstekend zijn vorm, daardoor trekken de planken niet krom. Wanneer je kiest voor een composiet terras, weet je zeker dat je er jarenlang van kunt genieten zonder dat je het moet vervangen wegens rot of andere narigheden.

Alle voordelen van composiet op een rij

Zoals je in bovenstaande tekst al hebt kunnen lezen brengen composiet vlonderplanken veel voordelen met zich mee. Voor een volledig beeld zetten we deze voordelen voor je op een rij.

  • Onderhoudsvrij: composiet vlonderplanken hoef je niet te lakken, schuren of beitsen. Je installeert ze een keer en vervolgens heb je er geen omkijken meer aan.
  • Splintervrij: composiet geeft geen/weinig problemen met splinters. Dit maakt het uitermate geschikt voor gebruik rond zwembaden.
  • Composiet behoudt kleur. De kleur van composiet vlonderplanken gaat zo’n 30 jaar mee. Alleen in een warme zomer met veel zon kunnen de planken in enkele gevallen wat lichter worden.
  • Antislip: veel houten vlonders worden snel glad. Hier heb je bij composiet geen last van. Het bevat namelijk een antislip laag waardoor je niet kunt uitglijden.
  • PEFC-keurmerk (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes): veel composiet planken bevatten dit keurmerk. Dit is een non-profit organisatie met als doel om duurzame bosbeheer te promoten. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat het om een duurzaam product gaat. composiet is in de meeste gevallen altijd duurzamer dan hardhout.
  • Rot- en weerbestendig: de composiet planken hebben geen last van het weer. Ook kunnen ze niet gaan rotten, in tegenstelling tot veel houten terrasplanken.
  • Makkelijk te reinigen: er zijn speciale reinigers verkrijgbaar om je composiet planken gemakkelijk te reinigen.

Nadelen composiet

Uiteraard moeten we ook de nadelen van composiet vermelden. Een nadeel van sommige composiet terrasplanken is dat ze er niet natuurlijk uitzien. Dit nadeel is echter op te lossen door te kiezen voor een aanbieder die planken met houtnerf aanbieden. De planken die Bouwmarkt Nederland in het assortiment heeft hebben allemaal wel die natuurlijk uitstraling.

Een ander nadeel is dat de prijs van de vlonders duurder is dan een ouderwetse houten vlonder. Dit kan je op twee manieren bekijken. De aanschafprijs is duurder, maar doordat composiet zo onderhoudsarm is hoef je het bijna nooit meer te vervangen. Uiteindelijk kan het dus best zo zijn dat je met composiet goedkoper uit bent dan met gewoon hout.

Een laatste nadeel kan zijn dat sommige composiet vlonderplanken holle gedeelten bevatten. Hierdoor zijn ze kwetsbaar wanneer er zware materialen op vallen.

Composiet vlonderplanken leggen

Wanneer je een beetje handig bent kan je de composiet vlonderplanken gemakkelijk zelf leggen. Hierbij is het wel verstandig om goed de montagehandleiding door te nemen. Veel personen gevel zelfs aan dat een houten terras moeilijker te leggen is.

De composiet vlonderplanken van het merk Twinson hebben een speciaal Click-systeem. De montage hiervan scheelt meer dan 40% tijd dan de montage van een normaal systeem. Wanneer je begint met het leggen moet je ervoor zorgen dat de ondergrond volledig vrij is. Een goed frame is altijd de basis. Vervolgens worden de terras verhogers en extensies hierop gemonteerd om hoogteverschillen te corrigeren. Wanneer dit gereed is kan je de planken gemakkelijk in elkaar klikken.

Hardhouten vlonderplanken

Een volgende populaire optie zijn hardhouten vlonderplanken. Deze worden veel gebruikt vanwege de warme uitstraling en lange levensduur. Omdat deze planken gemaakt zijn van hout zien ze er erg natuurlijk uit. Naast dat het een natuurlijke look heeft, is de aanschafprijs vaak voordeliger dan bijvoorbeeld composiet. Verder heeft hardhout ook de geur van hout die zich op je terras verspreidt.

Nadelen van hardhouten vlonderplanken

Doordat het een natuurlijk materiaal is, brengt het ook nadelen met zich mee. Het hout kan namelijk gaan rotten. Ook kan hardhout splijten en scheuren. Hierdoor brengt het vrij veel onderhoud met zich mee. Hout moet namelijk, om het lang goed te houden, meermaals per jaar gelakt en in de olie gezet worden. Ook moet het geschuurd worden. Wanneer je niet van veel onderhoud houdt, is hardhout misschien niet de juiste keuze voor jou.

Ook langs het zwembad is hardhout niet de ideale keuze. Hout splintert namelijk, niet zo fijn wanneer je op blote voeten loopt. Ook wordt het snel glad en krijgt het vaak een groene aanslag. De levensduur van hardhout is minder lang dan bijvoorbeeld kunststof composiet, hierdoor zal het eerder vervangen moeten worden.

Hardhouten vlonder leggen

Een hardhouten vlonder aanleggen kan vrij ingewikkeld zijn. Hieronder vind je in het kort een overzicht van alle stappen. Voor een volledig overzicht raden we aan dat je de montagehandleiding van de desbetreffende planken raadpleegt.

Voor de montage van een hardhouten vlonder wordt aangeraden om handschoenen te dragen in verband met mogelijke splinters. Ook kan het leggen het beste met minimaal twee personen gebeuren. Ten eerste moet je uitrekenen hoeveel onderbalken en planken er nodig zijn voor jouw terras. Het is belangrijk om een goede fundering te hebben, het liefste van betontegels.

Wanneer de fundering in orde is kan je de onderbalken gaan neerleggen. Op deze onderbalken komt het anti-worteldoek tegen onkruid. Bovenop het doek worden de hardhouten vlonderplanken gemonteerd. Deze moeten voor geschroeft worden. Vervolgens kunnen ze op de onderbalken vastgeschroefd worden. Werk het terras na aanleg altijd af met olie om de kleur mooi te houden. Tot slot kan je de zijkanten afwerken met houten terrasplanken.

Bankirai vlonderplanken

Bankirai vlonderplanken zijn een speciale soort hardhouten planken. Ze staan bekend om hun warme en diepe kleur. Dit is een populaire keuze omdat het goed tegen schimmel kan. Het hout is afkomstig uit Indonesië en Maleisië.

Voordelen van Bankirai

De Bankirai vlonders brengen verschillende voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen zetten we voor je op een rij.

  • Schimmelbestendig: het nadeel van hout is dat het vaak schimmelt. Dit is bij Bankirai gelukkig niet het geval. Je kunt ze dus gerust buiten gebruiken op vochtige plekken.
  • Hoge kwaliteit hout: het hout blijft lang stevig en het ziet er uitstekend uit. Dankzij deze hoge kwaliteit gaat het lang mee.
  • Insect bestendig: insecten kunnen bijna niet binnendringen in de planken.

Omdat Bankirai van hout is gemaakt heeft het helaas wel de nadelen die daarbij horen. Het kan gaan rotten en de kleur wordt op een gegeven moment grijs door de UV-straling. Ook moet er bij een Bankirai vlonder ieder jaar onderhoud plaatsvinden. De Bankirai vlonders zijn een onderhoudsarme keuze ten opzichte van de normale hardhouten vlonders, maar niet ten opzichte van composiet.

Het leggen van de Bankirai vlonders komt overeen met het monteren van de hardhouten vlonders.

Bamboe vlonderplanken

Je kunt ook kiezen voor bamboe vlonderplanken. Bamboe is een alternatief voor het eerder genoemde hardhout. Dit komt doordat het ook de natuurlijke uitstraling heeft, en dat het ecologisch verantwoord materiaal is. Bamboe vlonderplanken zijn minder belastend voor het milieu. Dit maakt het een duurzamere optie dan hardhout.

De bamboesoort die veelvuldig gebruikt wordt voor vlonderplanken is Moso bamboe. Dit groeit enorm snel, tot wel 1 meter per dag. Ook groeit het gewoon door nadat het geoogst wordt. Ontbossing is in dit geval dus niet aan de orde. Bij sommige producten ontvang je zelfs 25 jaar garantie op bamboe planken. Verder zijn de terrasplanken co2 neutraal en brandveilig.

Bamboe is stabieler dan hardhout. Dit komt door de thermische behandeling en het comprimeren van de strips. Jarenlang behouden de planken hun oorspronkelijke vorm.

Bamboe vlonderplanken leggen

Bamboe vlonderplanken monteren is vrij gemakkelijk. Dit wordt gedaan aan de hand van speciale clips. Deze worden in de constructie vast geschroefd en in de groef van het zijprofiel geklemd. Voorboren van de planken is hierdoor niet meer nodig. Houdt er wel rekening mee dat je 35 centimeter tussen de balken aanhoudt.

Vervolgens kunnen de planken in de constructie geschoven worden. Uitstekende planken kunnen gewoon afgezaagd worden. De zijkanten kunnen afgewerkt worden met een kantplank.

Goedkope vlonderplanken

Ben je opzoek naar goedkope vlonderplanken? De goedkoopste vlonderplanken in aanschaf zijn de traditionele houten vlonders. Deze zijn echter niet duurzaam en hebben veel onderhoud nodig. Wanneer je een duurzame oplossing zoekt of geen zin hebt in onderhoud kan je beter kiezen voor bamboe of het liefst zelfs composiet. Deze vlonderplanken zijn iets duurder in aanschaf, maar we proberen de composiet vlonderplanken zo goedkoop mogelijk aan te bieden.

Doordat er bij deze planken geen jaarlijks onderhoud nodig is, bespaar je daar ook geld op. Zo kan het zijn dat je onderaan de streep met een composiet terras alsnog het goedkoopste uit bent. Bij Bouwmarkt Nederland zijn de composiet vlonderplanken regelmatig in de aanbieding. Zo bespaar je al snel veel geld.

Wat zijn de beste vlonderplanken?

Wat de beste planken zijn blijft natuurlijk een mening. Aangezien we bij Bouwmarkt Nederland veel waarde hechten aan duurzaamheid en het milieu zijn voor ons de composiet vlonderplanken van Twinson het beste. Vandaar dat die ook in het assortiment opgenomen zijn. Composiet vlonderplanken bestel je gemakkelijk in de webshop. Door dit te doen bouw je samen met ons aan een duurzaam Nederland.

Voor andere mensen kunnen de normale houten vlonders de beste keuze zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je niet veel te besteden hebt of simpelweg niet in een keer veel geld kunt uitgeven.

Welke dikte vlonderplanken heb ik nodig?

Voor gebruik in een normale tuin zit je goed met een plankdikte tussen de 21 en 25 millimeter. Wanneer je kiest voor dunnere planken trekken ze vaak krom of buigen ze zelfs wanneer je eroverheen loopt.

Hoe leg je composiet vlonderplanken?

De vlonderplanken van Twinson hebben een speciaal clicksysteem waardoor montage erg makkelijk is. Je klikt de planken simpelweg in het frame.

Wat zijn de meest duurzame vlonderplanken?

De meest duurzame planken zijn composiet vlonderplanken. Deze zijn gemaakt van een vermenging van kunststof en gecertificeerd hout. Ze zijn onderhoudsarm en hebben een enorm lange levensduur. Wanneer je de meest duurzame oplossing zoekt is dit je antwoord. Na de composiet planken komen de bamboe planken. Deze zijn duurzaam omdat er geen ontbossing plaatsvindt tijdens het winnen van bamboe.

Hoe reinig je vlonderplanken?

Een goedkope optie om je vlonder te reinigen is met een harde bezem en wat water. Maak de planken nat en schrob ze vervolgens met de harde bezem. Op deze manier zal het meeste vuil weg zijn. Wanneer je een composiet vlonder hebt bestaan er ook speciale reinigers. Vervolgens heb je alleen een borstel nodig en schrob je al het vuil er zo af.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.