Infrarood verwarming slaapkamer

Met infrarood verwarming in de slaapkamer verwarm je deze ruimte zoals jij dat wilt. Vooral in de koudere maanden is zo’n infrarood paneel prettig. Dan wordt immers het appartement of huis niet meer op natuurlijke wijze verwarmd. Het kan ‘s ochtends koud zijn en daardoor kan het moeilijk zijn om uit bed te komen. De beste oplossing voor dit probleem is dan ook om infrarood panelen te gebruiken om de slaapkamer te verwarmen op het moment dat jij het nodig hebt.

Infrarood verwarming werkt met lange golf stralingswarmte, en verwarmen dus zonder het gebruik van gas. Infrarood panelen maken net als de zon gebruik van onschadelijke infraroodstralen. Geen schadelijke UV-stralen. Met infrarood verwarming verwarm je een bepaald punt in een ruimte gemakkelijk.

Hoe werkt infrarood verwarming in de slaapkamer?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun slaapkamer te verwarmen op een groene manier. Dit omdat een gezond milieu steeds belangrijker wordt in de wereld. Mensen gaan opzoek naar een alternatieve vorm van verwarming binnen hun woning i.p.v. conventionele verwarming. Een van de alternatieven is de verwarming met infrarood panelen. Deze verwarmingspanelen werken niet op gas maar op elektriciteit, een goed voorbeeld van verwarmen zonder gas.

Infrarood panelen werken anders dan “normale” verwarming, die voornamelijk de lucht in de hele woning verwarmt (convectieverwarming). Je kunt infrarood panelen plaatsen aan de muur of een andere gewenste plek. De panelen verspreiden stralingswarmte naar specifieke plekken in de ruimte. Als je in stralingswarmte zit, voelt het comfortabel warm, zelfs als de temperatuur om je heen koeler is. Net zoals in de lente het comfortabel kan zijn in de zon, de straling van de zon geeft warmte, zelfs als de aangegeven temperatuur buiten nog laag is.

Positionering van de panelen

De plaatsing van infrarood panelen is belangrijk omdat het paneel een straal warmte afgeeft naar een bepaalde plek. Hierdoor kun je precies bepalen waar jij een verwarmde plek wil creëren en hier het paneel op installeren. Een van de positioneringsopties kan zijn op het plafond boven het bed in de slaapkamer. Zo kun je het bed verwarmen wanneer je het koud hebt, bijvoorbeeld op een koude winter ochtend. Daarnaast zijn er diverse andere posities mogelijk voor jouw infrarood paneel, zoals op de muren, deuren, kasten en andere meubels van de slaapkamer.

Infrarood panelen zijn zeer eenvoudig in installatie. Er wordt vaak een ophangsysteem meegeleverd bij infrarood panelen. Hierdoor kan je gemakkelijk in korte tijd een infrarood paneel ophangen. Wel is het belangrijk dat een infrarood paneel opgehangen wordt bij een stroompunt, de panelen werken immers op elektriciteit.

Het snoer is gemakkelijk weg te werken met bijvoorbeeld een kabelgoot. Maar mocht je in je nieuwbouwhuis gebruik willen maken van infraroodpanelen in je slaapkamer, zorg dan dat je extra stroompunten laat aanmaken op de plekken waar jij de infraroodpanelen wilt ophangen. Dan zijn de snoeren verwerkt in het plafond en/of muren, waardoor alles er strak en afgewerkt uitziet. 

Infrarood verwarming aan de slaapkamer muur 

Een van de meest voor de hand liggende posities voor een infrarood paneel is de muur. Plaats het paneel op de muur en richting het object/plaats dat je verwarmd wenst te hebben. Het is tevens een van de makkelijkste posities qua montage en installatie.

Wel is het belangrijk dat de plaatsing van het infrarood paneel gebeurt op een vrije muur. Als er een groot object in de weg staat kan dit gevolgen hebben voor de verwarming van de slaapkamer. Ook kun je geen gordijnen hangen voor het infrarood paneel aan de muur in de slaapkamer.

Infrarood verwarming op het plafond

Naast de muur, is het plafond in de slaapkamer ook een van de posities die voor de hand ligt voor het plaatsen van een infrarood paneel. Een van de voordelen van het plafond, is dat je infrarood panelen nauwelijks opmerkt in je slaapkamer. Hedendaags zijn de infrarood panelen zo gemaakt dat het je plafond strak afwerkt. Een ander voordeel is dat door montage van een infrarood paneel aan je plafond, je meer ruimte op je muur overhoudt voor bijvoorbeeld een kunstwerk of dergelijke.

Bij het plaatsen van een infrarood paneel aan het plafond is het echter wel belangrijk dat je het paneel niet direct boven een hoofdeinde van een bed plaatst. Dit wordt vaak in de praktijk als onprettig ervaren. Een betere keuze zou zijn om het infrarood paneel op het plafond direct boven het voeteneinde van het bed te plaatsen. Zo creëer jij de beste verwarming met een  infrarood paneel op het plafond binnen jouw slaapkamer.

Voordelen van infrarood slaapkamer verwarming

Infrarood panelen gebruiken als verwarming in jouw slaapkamer brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst is het milieuvriendelijker dan conventionele verwarmingen. Maar daarnaast zijn er ook nog genoeg andere voordelen die infrarood panelen in een slaapkamer bieden.

Vermijd allergieën tijdens het slapen

Conventionele verwarming verwarmd een ruimte d.m.v. het verwarmen van de lucht. Dit zorgt ervoor dat er luchtstromen in een ruimte aanwezig zijn die verwarmd worden door conventionele verwarming. Deze luchtstromen kunnen allerlei dingen met zich meebrengen, denk aan: pollen, stof of andere allergenen.

Met een infrarood verwarming aan bijvoorbeeld het plafond of de muur, zorg je ervoor dat de luchtcirculatie verminderd wordt binnen de slaapkamer. Een infrarood paneel straalt direct warmte vanaf het paneel naar de gewenste richting binnen de slaapkamer. Hierdoor zal voor mensen met een allergie, verwarming d.m.v. infrarood een gunstig effect hebben op het onderdrukken van de allergie of astma.

Regel de luchtvochtigheid in je slaapkamer

Een infrarood paneel zorgt ervoor dat je de juiste luchtvochtigheid behaald in jouw woning. Een te vochtige lucht kan leiden tot klachten met je gezondheid, maar ook te droge lucht kan klachten veroorzaken. Enkele klachten van een nacht slapen in droge lucht op je slaapkamer zijn dan ook droge neus, lippen of ogen. Een infraroodpaneel kan, naast een goede ventilatie, helpen met regelen van de juiste luchtvochtigheid

Een infrarood paneel kan een ideale luchtvochtigheid genereren binnen de slaapkamer. Dit zorgt ervoor dat de klachten verdwijnen en je een betere nachtrust ervaart.

Energiezuinig je slaapkamer verwarmen

Met infrarood verwarming is het mogelijk om geld en energie te besparen. Dit komt omdat je, in tegenstelling tot conventionele verwarming, de panelen apart van elkaar kan aanzetten of uitzetten. Zo hoef je als je bijvoorbeeld gaat slapen alleen de slaapkamer te verwarmen d.m.v. het infrarood paneel aan de muur of het plafond, omdat je s ’nachts toch niet in de woonkamer aanwezig bent. Omdat je infrarood panelen gemakkelijk kunt bedienen wanneer jij in de buurt bent, kan het stroomverbruik erg zuinig zijn. Dit zal vervolgens schelen op de energierekening van jouw woning, en dus ook in de maandelijkse kosten.

Kosten infrarood slaapkamer verwarming 

De kosten van een infrarood paneel zijn relatief laag, dit komt omdat ze energiezuinig zijn. Uiteraard hangt dit natuurlijk wel af van je eigen gebruik met het infrarood paneel en de afgesproken tarief per kwh met de energiemaatschappij. 

Een gemiddelde woning in nederland maakt gebruik van zo’n 25 tot 45 kWh/m2 per jaar. Met het gebruik van infrarood panelen kun je cijfers van je gebruikte energie laten dalen tot gemiddeld 18 tot 26 kWh/m2 blijkt uit de praktijk met woningen die gebruik maken van infrarood panelen. Gemiddeld is het energieverbruik van je woning ca. 35% lager dan bij verwarming met gas. Dit komt mede door het efficiënt omgaan met warmte uit de infrarood panelen, geen onnodig warmteverlies en energiebesparing.

Infrarood panelen als decoratie

Een infrarood paneel kan functioneren als verwarming in je slaapkamer maar kan daarnaast ook een waar kunstwerk zijn. Het is mogelijk om een foto of andere afbeelding op het infrarood paneel te laten bedrukken. Zo kun jij ervoor zorgen dat er aan de muur een kunstwerk komt te hangen dat niet alleen mooi is, maar daarnaast ook nog eens functioneel.

Wil je een infrarood paneel laten plaatsen op het plafond?  Dan is het handig om voor een metalen variant te gaan van een infrarood paneel. Deze valt het minste op  in het interieur en is daarnaast het meest geschikt voor montage aan het plafond.

Veelgestelde vragen

Hoeveel infrarood panelen heb je nodig om je slaapkamer te verwarmen?

Om te weten te komen hoeveel infrarood panelen je op de slaapkamer nodig hebt om de gehele ruimte voldoende te verwarmen, is het allereerst belangrijk om de afmetingen van de ruimte in kaart te brengen. Een infrarood paneel genereert verwarmingsvermogen dat wordt uitgedrukt in ‘’watt’’. Per kubieke meter heb je ca. 20 tot 25 watt nodig om een lekker comfortabel verwarmde ruimte te creëren, mits je infrarood verwarming niet als bijverwarming gebruikt.

Hoelang duurt het voordat de slaapkamer is opgewarmd met infrarood?

Infrarood panelen werken met stralingswarmte. De warmtestralen die van de infrarood panelen af komen warmen een object zoals een bed in de slaapkamer, gelijk op. Wanneer het bed in aanraking komt met de warmtestralen is de warmte direct voelbaar. Wil je de gehele slaapkamer verwarmen met infrarood panelen? Dan moet je rekening houden met zo’n 5 tot 10 minuten opwarmtijd, afhankelijk van de grootte van de slaapkamer.

Het infrarood paneel heeft zelf  ongeveer 10 tot 15 minuten nodig om op te warmen wanneer deze wordt ingeschakeld. Binnen ca. 10 tot 15 minuten is het infrarood paneel op de juiste temperatuur om te beginnen met het verwarmen van de ruimte. Omdat het even duurt voordat het de ruimte verwarmd bij inschakeling, is het handig om het aan en uit proces te regelen d.m.v. een afstandsbediening of app op de telefoon. Zo kun je het al lekker warm krijgen wanneer je een ruimte binnenkomt als je het paneel van te voren hebt aangezet.

Hoe duurzaam is infrarood verwarming?

Je woning verwarmen met elektriciteit is de toekomst. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van verwarming met fossiele brandstoffen, echter is het geen nieuws dat die in de toekomst op zullen raken. Elektriciteit is duurzamer dan fossiele brandstof maar elektriciteit kan alleen als echt duurzaam worden beschouwd als het groene (zelf) opgewekte energie is, denk aan zonne-energie afkomstig van zonnepanelen.

Infrarood panelen werken op elektriciteit en kunnen dus het meest duurzaam worden beschouwd als deze gebruik maken van groene energie. Gebeurt dit niet en wordt er gebruik gemaakt van grijze energie zal het alsnog duurzamer zijn dan verwarming d.m.v. gas. Dit omdat je infrarood panelen kan in- en uitschakelen op basis van waar je je begeeft in de woning.

Wat is de beste positie om een infrarood paneel te plaatsen in de slaapkamer?

Een goede plaatsing van een infrarood paneel is essentieel voor een optimale verwarming van de slaapkamer. Een infrarood paneel straalt warmte uit naar een bepaald punt. Een object, mens en dergelijke neemt deze straling op zodat het verwarmd wordt.

Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver warmte uit. Dit is vanaf het vlak van het infrarood paneel tot het object dat verwarmd moet worden. Wil je dus lekker warm liggen in je bed? Dan is het een optie om het infrarood paneel te plaatsen op het plafond boven het bed. Wel is het belangrijk dat je de straling niet richt op het hoofdeinde.

Daarnaast moet je ook rekening houden dat de warmtestraling niet door dingen zoals meubels en muren heen kan gaan. Daarom moet je ervoor zorgen dat er geen objecten tussen de straling en het gewenste verwarmingspunt staan, anders zal dit punt niet verwarmd worden.

Wordt de achterkant van een paneel ook warm?

De achterzijde van het infrarood paneel is voorzien van isolatiemateriaal, waardoor de straling voornamelijk aan de voorzijde wordt uitgezonden naar het gewenste object. De warmte concentreert zich dus voornamelijk aan de voorkant van het infrarood paneel. Aan de achterzijde is de maximale temperatuur die bereikt kan worden 40 – 45 graden Celsius.

Om eventuele verdere warmteontwikkeling te voorkomen, worden infrarood panelen altijd op beugels gemonteerd. Hierdoor kan lucht langs de achterkant van het paneel stromen om de gegenereerde warmte af te voeren. Door de lage temperatuur aan de achterzijde is het infrarood paneel geschikt voor alle soorten wanden en plafonds. Echter is het paneel niet geschikt om handdoeken of gordijnen voor te hangen om bijvoorbeeld te laten drogen.

Is langdurige straling tijdens mijn nachtrust slecht voor mijn gezondheid?

Nee, de straling heeft geen negatieve gezondheidseffecten. Straling verwarmt alleen objecten die het tegenkomt, heeft geen diepere effecten op het lichaam en dringt niet door in de huid. Dit is een specifieke eigenschap van langgolvige infrarood (IR-C) straling waarvan een infrarood paneel gebruik maakt. Kortegolf (IR-A) en middengolf (IR-B) infraroodstraling dringt wel door maar daarvan maken infrarood panelen geen gebruik.

De werking van de infrarood panelen draagt ​​bij aan een gezonde leefomgeving doordat er geen luchtverplaatsing is tijdens verwarming. Dit is geweldig voor mensen met allergieën of astma omdat het stof niet beweegt. Daarom is een infrarood paneel uitermate geschikt voor in de slaapkamer, zodat jij kan genieten van een gezonde nachtrust.