Infrarood verwarming

Een infrarood verwarming, ook wel stralingspaneel of infrarood paneel genoemd, is een elektrisch verwarmingselement dat door middel van stralingswarmte specifieke ruimtes verwarmt. Voorbeelden van ruimtes die een infrarood verwarming kan verwarmen zijn een badkamer, woonkamer, slaapkamer, terras en toilet. De warmte die uitgestraald wordt, lijkt op het gevoel dat je krijgt van de zon als die op een koude dag achter een wolk vandaan komt. 

Infrarood verwarming voordelen

Infrarood verwarming is een een nieuwe manier van verwarmen die een aantal voordelen heeft ten opzichte van traditionele methoden zoals conventionele verwarming of radiatoren. De voordelen van infrarood verwarming zijn onder andere:

  1. Er zal geen ongewenste luchtstroom zijn
  2. Gunstig energieverbruik
  3. Installatie is eenvoudig
  4. Moderne uitstraling en afwerking

Infrarood verwarming nadelen

Infraroodverwarming heeft, net als elke andere verwarmingstechniek, een aantal nadelen:

  1. Juiste dimensionering en positionering is erg belangrijk
  2. Elektrische bedrading moet worden weggewerkt.
  3. In sommige omstandigheden is energiebesparing haalbaar

Verwarming in de badkamer met infrarood

Een warme badkamer doet iets met je. Wanneer je uit je douche stapt, in een warme en droge handdoek of gewoon wanneer je je klaarmaakt voor het werk: warm zijn zorgt voor een hoog niveau van comfort en dat is ontzettend belangrijk. Badkamers zijn meestal kleinere ruimtes die een grote hoeveelheid warmte en vochtigheid vasthouden.

Het verwarmen van dit soort ruimtes vereist dan ook een specifieke verwarmingsoplossing. Badkamerverwarmingen zorgen ervoor dat spiegels niet beslaan en houden de lucht ook droog, zodat vocht en geurtjes worden tegengegaan. Een voorbeeld van een verwarming voor de badkamer is een infrarood paneel. Deze is uitermate geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes en is bovendien energiezuiniger.

Infrarood verwarming aan het plafond

Op het gebied van binnenhuisarchitectuur heeft infrarood verwarming aan het plafond een duidelijk voordeel ten opzichte van wandverwarming. Dit komt omdat infrarood plafondpanelen nauwelijks zichtbaar zijn en geen ruimte innemen. Bovendien hoeven infrarood panelen voor plafondverwarming niet tussen meubels te worden gepropt, ze kunnen overal in de ruimte worden geplaatst. Infrarood verwarmingspanelen kunnen ook worden geïntegreerd in verlaagde plafonds zoals verlichtingsarmaturen, waardoor ze praktisch onzichtbaar zijn.

Om grote ruimtes te verwarmen, zoals restaurants of kantoorruimtes, is infrarood verwarming aan het plafond de ideale oplossing. Infraroodstralen kunnen namelijk een afstand van ongeveer 3m bereiken. Dit betekent dat in grote ruimten installatie aan de wand niet mogelijk is, omdat de afstand tot de verwarmer te groot is. Wanneer je de infrarood panelen aan het plafond installeert, kun je ze alleen inschakelen in de nabijheid van personen en zo verwarmingszones creëren. Zones die niet worden gebruikt, kunnen gewoon onverwarmd blijven. Deze vorm van verwarming in zones is een veel efficiëntere manier van verwarmen en bespaart je een hoop energie en geld.

Infrarood verwarming woonkamer

Infraroodverwarming is een vrij nieuwe toevoeging aan de verwarmingswereld. Hierbij wordt de straling uitgezonden door het verwarmingselement en verplaatst zich ongehinderd door de lucht totdat het een voorwerp raakt. Het voorwerp absorbeert de straling, waardoor de moleculen in het voorwerp gaan vibreren en warmte produceren. Wanneer de golven in contact komen met mensen, zullen ze ongeveer een centimeter in het lichaam doordringen en een gevoel van diepe warmte geven, maar zelfs wanneer je niet direct in de buurt van de golven bent, voel je de warmte.

Infraroodverwarming is daarom ongelooflijk nuttig voor de woonkamer. Bovendien kan je de verwarming gemakkelijk installeren zonder leidingen en kan je ervoor kiezen om ze aan het plafond te plaatsen zodat ze uit de buurt van kinderen of huisdieren zijn.

Infrarood verwarming slaapkamer

Slaapkamers, hobbykamers en zolders zijn kamers waar vaak een lagere temperatuur wordt aangehouden dan in andere woonruimtes. Toch is het soms prettig om de temperatuur tijdelijk te verhogen, bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk of het uitoefenen van een hobby. 

Het aanpassen van de temperatuur is vaak onmogelijk omdat de thermostaat van het bestaande verwarmingssysteem zich meestal in de woonkamer bevindt. In het verleden bood elektrische verwarming een oplossing, maar die had een aantal duidelijke nadelen. denk aan het energieverbruik en de droge omgevingslucht. Nu is daar een oplossing voor bedacht namelijk infrarood verwarming. 

Infrarood verwarming in de slaapkamer combineert de voordelen van conventionele elektrische verwarming met een laag energieverbruik. Dankzij infrarood verwarming ontstaat een comfortabele warmte die geen invloed heeft op de luchtvochtigheid in de kamer. Bovendien verwarmt infrarood verwarming niet de lucht, maar dringt het direct door in de materialen, voorwerpen en personen in de ruimte. Zo voorkomt infrarood verwarming droge lucht, en is er geen energieverlies zoals bij het verwarmen van de lucht.

Het bureau warm houden met infrarood verwarming

Droge warme lucht zorgt er niet alleen voor dat je je moe en futloos voelt, maar droogt ook je ogen en slijmvliezen uit en is de perfecte broedplaats voor virussen en ziektekiemen. Een te lage luchtvochtigheid in een kamer geeft je meer kans om ziek te worden. Het gebruik van infrarood verwarming als hoofdverwarming aan je bureau kan dit voorkomen en je helpen de perfecte werksfeer te creëren, waardoor je niet alleen efficiënter werkt maar ook meer tevreden bent. 

Dit komt omdat infraroodverwarmingen niet alleen de lucht verwarmen, maar ook rechtstreeks de muren, voorwerpen en lichamen in de kamer. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de ruimte op peil gehouden en blijft de lucht koel zonder dat je het koud krijgt. Bovendien kan een infrarood verwarming direct boven een bureau aan het plafond worden gemonteerd, zodat hij geen ruimte in de kamer inneemt.

Een aangename temperatuur op het terras

Een terras verwarmen kan gemakkelijk met infraroodverwarming. Het is namelijk zo dat je de infrarood verwarming gemakkelijk aan een zonnescherm of luifel kunt bevestigen, zodat je gemakkelijk een aangename temperatuur ervaart. Bovendien kan de infrarood verwarming die gebruikt wordt op het terras op veel meer plaatsen gebruikt worden.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een paneel te plaatsen in een feesttent of bedrijfshal wanneer er verwarming nodig is. Kortom, een elektrische infrarood terrasverwarmer zorgt niet alleen voor heerlijke warmte op een kraakheldere lentedag. Het zorgt ook voor een aangename temperatuur in de avond als je langer van de zomerse dag wilt genieten. 

Infrarood panelen op het toilet

Infrarood verwarming maakt het naar de wc gaan veel aangenamer. Het voordeel van infrarood verwarming is dat de panelen bijna overal geplaatst kunnen worden. Dit is zeer gunstig in kleine toiletten. Zo kan je een paneel iets hoger hangen en zal het nooit in de weg zitten. Alle voorwerpen in het toilet, maar ook de persoon die het toilet gebruikt, worden verwarmd door infraroodverwarming. Hierdoor warmt het toilet snel op tot een aangename temperatuur, daarbij zorgt de infraroodstraling voor een aangename warmte op de huid.

Infrarood verwarming op het plafond met verlichting

Als er niet genoeg ruimte is aan de muur voor infrarood panelen, is dat geen probleem. Plafondmontage is geschikt voor een groot aantal toepassingen. Infraroodpanelen met verlichting behoren hiertoe. Dit is perfect aangezien het twee apparaten in één combineert. Bovendien is het compact en gaat het lang mee.

De infraroodverwarming wordt aangedreven door elektriciteit, waarna de energie wordt omgezet in infraroodwarmte. De energiezuinige LED-verlichting vult de infraroodverwarming aan. Hierdoor is plafond-infrarood verwarming met verlichting twee keer zo duurzaam.

Mobiele infrarood verwarming

Kan je niet functioneren zonder de behaaglijke directe warmte van een infrarood verwarming? Dan biedt een mobiele infrarood verwarming meestal uitkomst. Voor ruimtes die niet vaak gebruikt worden, is de mobiele versie uitstekend. Dit heeft te maken met de flexibiliteit van het warmtepaneel als er behoefte is aan tijdelijke warmte. Bij meerdere leegstaande ruimtes is bijvoorbeeld een mobiele infraroodstraler een goede optie. De mobiele verwarmer kan eenvoudig verplaatst worden naar de ruimte waar op dat moment warmte nodig is.

Infrarood paneel verwarming

Als bijverwarming in woonkamers en ruimtes die weinig worden gebruikt, kan infrarood paneel verwarming een uitstekende milieuvriendelijke oplossing zijn. Een infrarood paneel verwarming kan aan de muur worden bevestigd of aan het plafond worden opgehangen. Ze richten stralingswarmte op een specifiek deel van de ruimte, zoals bijvoorbeeld de keuken of de werktafel. 

Ook al is de omgevingstemperatuur om je heen koeler, dan nog voelt het aangenaam aan om in de stralingswarmte van het infrarood paneel te zitten. Ook al is het nog koud, in het voorjaar kan het aangenaam zijn om in de zon te zitten. Maar als je van het infrarood paneel weg stapt, verdwijnt ook de warmte.

Infrarood verwarming buiten

Je kunt ‘s avonds lang op het terras blijven zitten door gebruik te maken van infrarood verwarmingen voor buiten. Infrarood verwarmingen zijn eenvoudig te installeren, handig te bedienen, en nemen weinig ruimte in op het terras.

Infrarood buitenverwarming heeft daardoor verschillende voordelen. Infrarood buitenverwarming heeft namelijk elektriciteit nodig om te verwarmen. Hierdoor hoef je niet met grote gasflessen te zeulen, met infrarood panelen verwarm je namelijk zonder gas. Bovendien zijn ze zo goed als onderhoudsvrij en eenvoudig in gebruik, wordt er geen zuurstof verbruikt en kan je het terras ongehinderd laten doorstromen.

Infrarood verwarming met thermostaat

Je kunt elektriciteit besparen door een infrarood verwarming met thermostaat te gebruiken. Om te beginnen is een infrarood verwarming zeer energiezuinig. Hierdoor bespaar je al snel geld op energie in vergelijking met een traditionele heater. Ten tweede bespaart een infraroodstraler dankzij de thermostaat constructie energie. Een verwarmer met een thermostaat zorgt voor een drastische vermindering van het jaarlijkse verbruik. De reden hiervoor is dat een elektrische verwarming niet onnodig aanstaat.

Infrarood verwarming verbruik

Het wattage van infraroodpanelen is bepalend voor hun verbruik, dit staat op het product vermeld. Voor elk uur dat een paneel van 300 watt volledig functioneert, zal het 0,3 kWh verbruiken. Het uiteindelijke maandelijkse of jaarlijkse verbruik wordt voornamelijk bepaald door hoe de infraroodstraler wordt gebruikt en het weer buiten. Wanneer je veel tijd thuis doorbrengt en het paneel aan laat staan, zal het elke dag enkele uren draaien. In een bitterkoude winter zal het paneel aanzienlijk vaker aan staan dan in een gematigde winter en meer energie verbruiken. Maar bij een juist verbruik van de infrarood verwarming kun je een hoop energie besparen.

Vrijstaand verwarmen met infrarood

Vrijstaande infrarood paneelverwarmers zijn bijzonder handig omdat ze verplaatst kunnen worden. Door eenvoudig de vrijstaande verwarmer te verplaatsen, kan je gemakkelijk kleine ruimtes verwarmen in de omgeving waar je nu zit. Bovendien zijn ze zowel zuinig in gebruik als eenvoudig te installeren. Vrijstaande verwarmers met infraroodpanelen zijn gewoonlijk voorzien van eenvoudig te bevestigen voetjes, zodat de verwarming in het eerstvolgende beschikbare stopcontact kan worden gestoken. Ze hebben ook een ingebouwde thermostaat voor automatische temperatuurregeling.

Ervaring met infraroodverwarming

Wanneer u de ervaringen van andere gebruikers op het internet leest over infraroodverwarmingen, dan zult u er al snel achter komen dat de meeste mensen er erg enthousiast over zijn. Verschillende klanten van Bouwmarkt Nederland hebben al aangegeven dat ze zeker terug zullen komen voor een aankoop. Redenen die deze klanten vaak geven zijn dat zij ook graag een andere ruimte willen voorzien van een paneel. Daarbij is de rest van het huishouden er ook vaak erg enthousiast over en willen zij ook een paneel in weer een andere kamer.

Veelgestelde vragen

Kan in een badkamer een verwarming met infrarood?

De badkamer wordt niet altijd gebruikt. Op momenten dat je de badkamer wel gebruikt, moet de ruimte snel warm worden. Vaak is de badkamer een ruimte waar je het gevoel hebt dat je net iets meer verwarming nodig hebt. Door infrarood verwarming in je badkamer op te hangen zal je het lekker warm hebben. Kortom, infrarood verwarming is de perfecte oplossing voor kou in de badkamer.

Wat is een elektrische verwarming met infrarood?

Het is mogelijk om met infraroodverwarming verschillende gevoelstemperaturen in een ruimte te creëren. Afzonderlijke panelen kunnen worden gebruikt om naar behoefte warmte toe te voegen zonder de andere te beïnvloeden. Infraroodverwarming wordt gevoed door elektriciteit, die het grootste deel van de energie omzet in infraroodwarmte. Hierdoor wordt minder energie verbruikt en bespaar je meteen geld omdat de energie wordt omgezet in infraroodwarmte.

Kan ik bij Bouwmarkt Nederland een infrarood verwarming kopen?

Aangezien Bouwmarkt Nederland als doel heeft om een positieve invloed te hebben op de samenleving en het milieu van Nederland, behoren ook infrarood verwarmingen tot het assortiment van Bouwmarkt Nederland. Infrarood verwarmingen zijn namelijk een zeer goed duurzaam alternatief voor het verwarmen met gas.