Het materiaal dat voornamelijk wordt gebruikt als kunststof gevelbekleding is Keralit, een van de kunststoffen die afgelopen jaren steeds meer in populariteit is gegroeid.
De verwachting is dan ook dat in de toekomst hout bijna volledig zal verdwijnen als gevelbekleding. Kunststof gevelbekleding is namelijk onderhoudsarm, heeft een hoge kwaliteit en heeft daarnaast ook de uitstraling van hout en niet van kunststof. Houten gevelbekleding moet eens in de 5 jaar geschilderd worden om de vervaging van de kleur tegen te gaan, dit komt door de opname van vocht in het hout. Kunststof heeft een minimale vochtopname en daarom is het schilderen hiervan verleden tijd.
Kunststof gevelbekleding is duurzaam
Het onderhoudsarme materiaal sluit goed aan op de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De vraag naar kunststof voor gevelbekleding dat milieuvriendelijk is en lang meegaat, kan beantwoord worden met bijvoorbeeld Keralit gevelbekleding. Door diverse innovaties op het gebied van kunststof gaan de gevelpanelen niet snel kapot en erg lang mee. Dit was vroeger nog weleens een probleem bij kunststof.
Keralit
Een van de meest gekozen materialen op het gebied van kunststof gevelbekleding is Keralit. Een oersterk materiaal dat goed bestendig is tegen allerlei weersinvloeden. De basis van Keralit is gemaakt van het gepatenteerde Fiberyl®. Deze grondstof is samengesteld uit een mix van unieke duurzame kunststoffen en staat onder constante ISO 9001 bewaking. Fiberyl® zorgt voor een extreem sterk paneel dat bestendig is tegen vrijwel alle weersinvloeden. Met name krimp en uitzetting worden zo tot een minimum beperkt.
De bovenlaag is voorzien van een UV-bestendige folie wat ervoor zorgt dat de gevelbekleding een erg goed kleurbehoud heeft jaar op jaar. Daarnaast resulteert de gepatenteerde opbouw van deze kunststof gevelbekleding in een weerbestendig paneel dat het vele jaren in optimale staat houdt.
Soorten kunststof gevelbekleding
De laatste jaren zijn er verschillende soorten kunststof gevelbekleding op de markt gekomen. Er zijn 3 soorten bij Bouwmarkt Nederland beschikbaar, allemaal van het materiaal Keralit:
Keralit Sponningdeel 143 is het model dat afgelopen jaar veel is gebruikt in de Nederlandse woningbouw. Deze kunststof gevelbekleding is dan ook het meest populair van alle 3 de soorten. Het zijn brede sponning panelen die geplaatst worden op de gevel waarna er uiteindelijk een fraai lijnenspel ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de gevel een afgewerkte mooie uitstraling krijgt.
Naast Keralit Sponningdeel 143 bestaat er ook het model Keralit Sponningdeel 190. Dit model heeft in tegenstelling tot Sponningdeel 143 smalle sponningen. Deze smalle sponningen zorgen ervoor dat model een luxe en moderne uitstraling creëert van een gevel.
Als laatste bestaat er ook de Keralit potdeksel 177. Dit zijn overlappende panelen die geplaatst worden over elkaar. Zo wordt de uitstraling van een traditionele houtenkapschuur nagebootst. De overlapping van de panelen zorgt ervoor dat er een lichte schaduw wordt gecreëerd onder ieder paneel op de gevel.
Prijs kunststof gevelbekleding
Kunststof gevelbekleding is in de laatste jaren enorm gestegen in populariteit. Dit is door de innovaties en verbetering van het materiaal kunststof maar ook door de prijs. Omdat het materiaal duurzamer is dan bijvoorbeeld hout gaat het langer mee en hoef je niet te verven, wat natuurlijk ook scheelt qua kosten.
Bekijk hier onze kunststof gevelbekleding prijslijst.
Daarnaast is de prijs per m2 van kunststof gevelbekleding goedkoper dan hout, zo’n 10 euro per m2. Wanneer je dit materiaal nodig hebt voor een grote geveloppervlakte aan kun je dus een hoop geld besparen met de keuze voor kunststof.
De drie soorten kunststof gevelbekleding en de bijbehorende prijs zijn hieronder weergegeven. De prijzen zijn per plank van 6 meter, dit is de standaardmaat waarin het geleverd wordt. Bij orders van boven de 200 m2 kunnen er op aanvraag gevelpanelen op maat gezaagd worden.
De prijzen van bouwmarkt Nederland liggen beduidend lager dan de adviesprijs van andere concurrenten. Dit heeft als oorzaak dat Bouwmarkt Nederland een officiële dealer is van Heering, de fabrikant van Keralit. Daarom kan Bouwmarkt Nederland de scherpste prijs bieden voor kunststof gevelbekleding.
Kleuren kunststof gevelbekleding
Bouwmarkt Nederland biedt kunststof gevelbekleding in allerlei kleuren. Keralit is beschikbaar in 37 kleuren. Wel kan het per model verschillen hoeveel kleuren beschikbaar zijn. Sponningdeel 143 is in 37 kleuren beschikbaar. Sponningdeel 190 en potdeksel 177 beiden in 22 verschillende kleuren.
Welke kleuren precies beschikbaar zijn per soort kunststof gevelbekleding kun je vinden in het overzicht van verschillende kleuren kunststof gevelbekleding.
Omdat er zoveel verschillende kleuren zijn zit er voor iedere woning wel een passende kleur tussen. Daarnaast hebben de kleuren de uitstraling van hout waardoor het bijna niet te zien is dat de gevelbekleding van kunststof is.
De kleuren van de kunststof gevelbekleding vervagen daarnaast ook nauwelijks. De kunststof panelen kunnen beter tegen alle weersomstandigheden zoals wind en regen, in tegenstelling tot hout. Bij hout zijn er na een aantal jaar verschillende onderhoudsactiviteiten nodig zoals schilderen om de uitstraling mooi te houden van je gevel.
Verschillende kleuren kunststof gevelbekleding
De Keralit panelen zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Welke kleuren beschikbaar zijn, is afhankelijk van het type paneel.
Keralit sponningdeel 143
Keralit Sponningdeel 143 is beschikbaar in 37 kleuren die te onderscheiden zijn in 3 categorieën, namelijk: houtlook, effen en eiken kleuren:
Classic (Houtlook)
Bruingrijs classic nerf; Grijs classic nerf RAL 7001; Kwartsgrijs classic nerf RAL 7039; Mosgroen classic nerf RAL 6005; Licht ivoor classic nerf RAL 1015; Zwart classic nerf RAL 9005; Antraciet classic nerf RAL 7016; Basaltgrijs classic nerf RAL 7012; Zwartgrijs classic nerf RAL 7021; Eik 2052089 classic nerf; Eik 3118076 classic nerf; Mahonie classic nerf; Steenrood classic nerf RAL 8004; Monumentenblauw classic nerf RAL 5004; Staalblauw classic nerf RAL 5011; Wijnrood classic nerf RAL 3005; Monumentengroen classic nerf; Golden oak classic nerf; Wit classic nerf RAL 9016; Donkerbruin classic nerf; Donkergroen classic nerf RAL 6009; Rood classic nerf RAL 3011; Bruin redceder classic nerf; Crème classic nerf RAL 9001; Californian redwood classic nerf; Vergrijsd ceder classic nerf.
Eiken (Houtnerf)
Taupe eiken; natuur eiken; wit eiken; zwart eiken; bruin eiken.
Pure (matte/effen)
Snowwhite pure mat RAL 9016; Sandcream pure mat RAL 9001; Skyblue pure mat RAL 5011; Dustgrey pure mat RAL 7016; Nightblack pure mat RAL 9005; Timbergreen pure mat RAL 6009.
Keralit sponningdeel 190
Keralit Sponningdeel 190 is beschikbaar in 22 kleuren die te onderscheiden zijn in 3 categorieën: houtlook, effen kleuren en eiken kleuren:
Classic (Houtlook)
Bruingrijs classic nerf; Kwartsgrijs classic nerf RAL 7039; Zwart classic nerf RAL 9005; Antraciet classic nerf RAL 7016; Basaltgrijs classic nerf RAL 7012; Zwartgrijs classic nerf RAL 7021; Monumentenblauw classic nerf RAL 5004; Staalblauw classic nerf RAL 5011; Monumentengroen classic nerf; Wit classic nerf RAL 9016; Donkerbruin classic nerf; Donkergroen classic nerf RAL 6009; Crème classic nerf RAL 9001; Vergrijsd ceder classic nerf.
Eiken (Houtnerf)
Taupe eiken; natuur eiken; wit eiken; zwart eiken; bruin eiken.
Pure (matte/effen)
Snowwhite pure mat RAL 9016; Sandcream pure mat RAL 9001; Nightblack pure mat RAL 9005.
Keralit sponningdeel 177
Keralit Sponningdeel 190 is beschikbaar in 22 kleuren die te onderscheiden zijn in 3 categorieën: houtlook, effen kleuren en eiken kleuren:
Classic (Houtlook)
Bruingrijs classic nerf; Kwartsgrijs classic nerf RAL 7039; Zwart classic nerf RAL 9005; Antraciet classic nerf RAL 7016; Basaltgrijs classic nerf RAL 7012; Zwartgrijs classic nerf RAL 7021; Monumentenblauw classic nerf RAL 5004; Staalblauw classic nerf RAL 5011; Monumentengroen classic nerf; Wit classic nerf RAL 9016; Donkerbruin classic nerf; Donkergroen classic nerf RAL 6009; Crème classic nerf RAL 9001; Vergrijsd ceder classic nerf.
Eiken (Houtnerf)
Taupe eiken; natuur eiken; wit eiken; zwart eiken; bruin eiken.
Pure (matte/effen)
Snowwhite pure mat RAL 9016; Sandcream pure mat RAL 9001; Nightblack pure mat RAL 9005.
Milieu en kunststof gevelbekleding
Naast de voordelen die kunststof gevelbekleding jou biedt, draag je ook nog je steentje bij aan het milieu en een betere toekomst voor de wereld. De kunststof die gebruik wordt voor gevelbekleding zoals Keralit zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Dit gaat niet ten kosten van de kwaliteit maar zorgt wel voor een verduurzaming van producten.
Hout als gevelbekleding is doorgaans erg lastig te verduurzamen. Voor een juiste kwaliteit hout is het kappen van bomen noodzakelijk. Het kappen van bomen is natuurlijk niet bevorderlijk voor een beter milieu.
Daarnaast gaat door de samenstelling van kunststof gevelbekleding de panelen langer mee dan hout en het kunststof blijft door het Uv-folie op de toplaag kleurecht. Doordat het kunststof niet kan rotten door vochtigheid is kunststof gevelbekleding een stuk duurzamer dan hout en heeft het een stuk minder onderhoud nodig.
Plaatsing van kunststof gevelbekleding
Voor een uitgebreide Keralit montagehandleiding, klik hier.
Stap 1- Het regelwerk
Voordat kunststof gevelbekleding op de gevel geplaatst kan worden, moet het regelwerk in orde zijn. In de meeste gevallen wordt eerst de waterdichte ademende folie op de ondergrond aangebracht. Hieraan is een lattenbodem bevestigd. Deze lamellen moeten minimaal 20 mm dik zijn om een goede ventilatie te creëren.
Plaats vervolgens de lamellen verticaal om de 300 mm h.o.h. Plaats de eerste lamel tot 200 mm van de hoek. Op deze manier wordt een luchtspouw gevormd die voor voldoende ventilatie zorgt. Door de kunststof gevelbeplating verticaal te plaatsen, rusten de lamellen horizontaal op de verticale lamellen. Het paneel gaat dan verder naar voren. Hier moet je rekening mee houden met bijvoorbeeld kozijnen.
Stap 2- Basisprofiel
Voor het plaatsen van de kunststof gevelbekleding, eerst het basisprofiel aanbrengen. Houd er rekening mee dat het basisprofiel minimaal kan worden uitgebreid of ingekrompen. Dit verschil wordt later gecompenseerd door de contour af te werken. Op voorkeur kunnen ventilatieprofielen vooraf worden geïnstalleerd. Met dit profiel sluit je ventilatieopeningen af en hou je ongedierte buiten.
Voeg vervolgens het startprofiel toe aan een waterpas niveau. Je monteert hem aan de onderkant van het regelwerk. Binnenkort worden hier de eerste gevelpanelen geplaatst. Bij verticale montage is het basisprofiel zichtbaar en worden de gevelplaten er verticaal in geplaatst.
Het basisprofiel is daarom van kunststof en moet met speciale bevestigingsschroeven voor kunststof gevelbekleding worden gemonteerd. Ook de hoekprofielen en eventuele verbindingsprofielen worden opgemeten en afgezaagd, en op de juiste plaats vastgezet.
Stap 3- Montage kunststof gevelbekleding
Nu de basisprofielen geplaatst zijn, kunnen de gevelpanelen geplaatst worden. Bij horizontale montage kan het eerste paneel tegen het regelwerk aan het startprofiel worden bevestigd.
De kunststof gevelpanelen worden bevestigd met speciale bevestigingsschroeven voor het plaatsen van de kunststof gevelbekleding. Het volgende paneel kan hier naar binnen schuiven en aan het frame worden bevestigd. Zo kun je verder werken van laag naar hoog. Bij verticale montage van kunststof gevelplaten het eerste paneel in het basisprofiel plaatsen en aan het regelwerk bevestigen. De volgende wordt gekoppeld aan de vorige, enzovoort.
Stap 4- Afwerking
Na het plaatsen van alle kunststof gevelbekleding, is het tijd om af te werken. Hoeken en uiteinden zijn afgewerkt met kunststof afwerkprofielen, en alle naden en kieren zijn weggewerkt waardoor er een mooi totaal plaatje ontstaat. Ook als er een verlenging nodig is, wordt het montageprofiel ter hoogte van de aanbouw geplaatst. Hierop kunnen kunststof verbindingsprofielen worden geplaatst. je kunt dit vastmaken met een rubberen hamer.
Kunststof rabatdelen
Kunststof rabatdelen zijn kunststof planken die kunnen worden gebruikt in de bouw, zoals bouwprojecten of huizen. Een rabatdeel is eigenlijk een andere benaming voor een kunststof sponningdeel. Een rabatdeel of sponningdeel bestaat uit twee zijden, met groeven aan de ene kant en geschulpte randen aan de andere. Dit zorgt ervoor dat de verschillende rabatdelen, correct in elkaar geschoven kunnen worden.
De voorganger van rabatdelen of sponningdelen waren de kunststof schroten. Deze werden gebruikt voor verschillende afwerking klussen, zoals bij schuurtjes. Het nadeel was de slapheid van deze schroten en daarnaast was er erg weinig keus qua kleur.
De nieuwe versie van kunststof schroten staat nu bekend als kunststof rabatdelen, kunststof sponningdelen of kunststof gevelbekleding. Keralit is de beste opvolger van kunststof schroot, met verschillende soorten gevelpanelen en een zeer breed kleurenpalet.