Energie opwekken

Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. Fossiele brandstoffen, kerncentrales, zonnepanelen, windturbines, water en biomassa zijn allemaal mogelijkheden. Kerncentrales en de verbranding van fossiele brandstoffen worden gebruikt om zogenaamde “grijze” elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen, windturbines, water en verbranding van biomassa worden allemaal gebruikt om “groene” elektriciteit op te wekken. Grijze elektriciteitsopwekking is schadelijk voor het milieu omdat daarbij CO2 vrijkomt. Bij de opwekking van groene stroom is dat niet het geval. Deze verschillende energiebronnen worden ook op verschillende manieren geproduceerd.

Milieuvriendelijk energie opwekken

Milieuvriendelijke energie wordt opgewekt uit vrijwel onbeperkte bronnen. De term milieuvriendelijke energie wordt gebruikt omdat energiebronnen niet uitgeput kunnen raken. Bij de opwekking van milieuvriendelijke energie is de uitstoot van CO2 lager of zelfs geheel afwezig. Bij de productie van milieuvriendelijke energie worden minder of geen gevaarlijke stoffen uitgestoten die een negatieve invloed hebben op het milieu en het klimaat.

Zonnepanelen energie opwekken

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een omvormer zet het om in wisselstroom, dat is wat we dagelijks gebruiken. Wanneer apparaten aan staan, wordt de elektriciteit onmiddellijk verbruikt via de elektrische bedrading in het huis. De elektriciteit die je niet gebruikt, wordt rechtstreeks via de meter naar het net gestuurd. Dit is in het kort wat er gebeurd met de energie die zonnepanelen opwekken.

Hoe kun je duurzame energie opwekken

Duurzame energie is afkomstig van duurzame energiebronnen. Dit zijn bronnen die nooit opraken en automatisch worden aangevuld. Zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa zijn bijvoorbeeld allemaal voorbeelden van duurzame energie. Bij de opwekking van duurzame energie ontstaat geen CO2, in tegenstelling tot de fossiele energiebronnen die nu nog veel worden gebruikt. Dit kan dus helpen om het gat in de ozonlaag te dichten en klimaatverandering tegen te gaan.

Energie opwekken uit zonne-energie

Zonne-energie is een van de meest gebruikte duurzame energiebronnen in Nederland. Wanneer zonlicht wordt opgevangen in zonnepanelen en omgezet in elektriciteit, ontstaat zonne-energie. Bij het productieproces komt geen CO2 vrij. Wat bij de fabricage van de panelen verloren is gegaan, wordt snel weer goedgemaakt.

Het aanbod van zonne-energie kan de vraag naar energie niet bijbenen. Zonnepanelen zijn zeer efficiënt op plaatsen waar veel zon is. Op locaties met weinig zonlicht is dit rendement aanzienlijk lager. Het gebruik van een andere energiebron kan dan meer zekerheid bieden. Ook is een optie om te kijken of je het resterende opgewekte energie kan opslaan.

Voordelen energie opwekken

Wij van Bouwmarkt Nederland zijn groot voorstander van het opwekken van energie. Daarom moedigen wij iedereen aan om een manier te vinden om duurzame energie op te wekken. Om je over de drempel te helpen, hebben we de voordelen van duurzame energie opwekken op een rijtje gezet:

Voordeel 1: Duurzame energie

Door over te schakelen op duurzame energieopwekking, ben je niet langer afhankelijk van niet-duurzame energiebronnen. Hoe meer mensen gebruik maken van duurzame energie en hulpbronnen, hoe beter dat is voor zowel mens als milieu. Dit geldt zowel op korte als op lange termijn.

Voordeel 2: Een lagere energierekening

Nieuwe methoden om duurzame energie op te wekken hebben het potentieel om kosteneffectief te zijn. Je kunt elke maand een bepaald bedrag aan energie besparen, afhankelijk van waar je woont en welk type energieopwekker je hebt.

Voordeel 3: De waarde van jouw woning stijgt

Wanneer je kiest voor duurzame energieopwekking, zal je huis een beter energielabel hebben en lagere maandlasten bieden voor een toekomstige eigenaar. Omdat duurzame energieopwekking ook maandelijkse besparingen oplevert voor de toekomstige eigenaar, maakt het implementeren van duurzame energieopwekking dat je huis meer waard wordt.

Alternatief energie opwekken

Er zijn tal van opties voor energieopwekking op de markt. Een daarvan is zonne-energie. Zonne-energie is een uitstekende vervanger voor fossiele brandstoffen. Het winnen van zonne-energie is volledig gratis omdat de zon van ons allemaal is. Het omzetten van zonlicht in elektriciteit vergt daarentegen een minimale investering. Zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen, PVT panelen, en een zonneboiler zijn hier voorbeelden van.

Goedkoop energie opwekken

Zelf energie opwekken kan goedkoop zijn. In plaats van dure bedragen te betalen voor elektriciteit van het net, kan het opwekken van je eigen energie op lange termijn kosteneffectief zijn. Door te kiezen voor het produceren van je eigen elektriciteit, kun je jezelf beschermen tegen de alsmaar stijgende energietarieven. Eén manier om dit te doen is door middel van zonne-energie. Voorbeelden zijn:

  • Zonnepanelen
  • Glas-glas zonnepanelen
  • omvormer zonnepanelen
  • PVT-panelen
  • Zonneboiler

Duurzame energie opwekken manieren

Duurzame energie is een soort energie die herhaaldelijk kan worden gebruikt en aan de huidige energiebehoeften voldoet zonder dat veroudering of uitputting optreedt. Duurzame energie moet op grote schaal worden bevorderd omdat het milieuvriendelijk is en over het algemeen gratis beschikbaar. Aangezien duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, geothermische energie en waterkracht betrouwbaar en overvloedig aanwezig zijn, zijn ze alle duurzaam.

Voorbeelden van manieren waarop duurzame energie opgewekt kan worden zijn:

  • Zonne energie
  • Windenergie
  • Energie opwekken uit water
  • Verbranding van biomassa
  • Aardwarmte en bodemwarmte

Energie opwekken mogelijk bij Bouwmarkt Nederland

Energie opwekken is een belangrijk thema binnen Bouwmarkt Nederland. Dit heeft te maken met de expertise van Bouwmarkt Nederland op het gebied van duurzame bouwmaterialen. Het onderwerp energieopwekking mag dan ook niet over het hoofd worden gezien. Wij hebben veel ervaring op dit gebied en weten wat je nodig hebt om je eigen energie op te wekken. Zit je met vragen? Dan kan ons team van specialisten uitkomst bieden en je adviseren over de meest geschikte oplossing voor je wensen, hoe groot of klein deze ook zijn. 

Energie opwekken in de winter

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. Dat komt omdat zonnepanelen energie opvangen uit het overvloedige licht van de zon en niet uit de warmte van de zon. Sterker nog, een kille temperatuur is ideaal voor de efficiëntie van zonnepanelen. Een zonnepaneel wekt stroom op zolang de zon erop schijnt. Als er tijdens de wintermaanden minder elektriciteit wordt opgewekt, komt dat vooral door de zware sneeuwval en het kortere daglicht.

Energie opwekken thuis

Thuis energie opwekken is een proces waarbij je moet kijken naar de volgende factoren:

  • Je elektriciteitsverbruik
  • Lokale wetten en voorschriften 
  • Kiezen of je je systeem op of buiten het elektriciteitsnet wilt laten draaien 
  • Kennis vergaren over de verschillende technologische alternatieven die beschikbaar zijn

Misschien is het verstandig om te investeren in een systeem van duurzame energie om je huis van energie te voorzien. Het onderzoeken, aanschaffen en onderhouden van een systeem kost tijd en geld. Toch zijn veel mensen blij met de onafhankelijkheid die ze krijgen en het feit dat ze milieubewust bezig zijn.

Meest populaire manier van energie opwekken

De meest populaire manier om zelf energie op te wekken is zonne-energie. Zonnepanelen worden steeds populairder naarmate meer mensen de voordelen ervan leren kennen. Het is ook een fantastische methode om geld te besparen op je elektriciteitsrekening. Zonlicht wordt door zonnepanelen omgezet in elektriciteit. 

Een paneel heeft een standaard oppervlak van 1,65 m2 en een dikte van ongeveer 2 cm. Ze bestaan uit een glasplaat met daaronder zonnecellen. Een omvormer zet de opgewekte elektriciteit om in de standaard wisselstroom van 230 volt. Zonnepanelen hebben de zon niet nodig om elektriciteit te maken, omdat ze werken op licht. Zonnepanelen kunnen ook op zowel platte als schuine daken worden geplaatst.

Duurzaam energie opwekkende toestellen

Het gebruik van duurzame energie opwekkende toestellen voor de elektriciteit en verwarming van je huis is een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen, je huis duurzamer te maken, en misschien je energiekosten te verlagen. De voordelen zijn dus aanzienlijk. Bovendien is duurzame energie de energie van de toekomst. Met een overstap vandaag al draag je bij aan een verstandige en duurzame energietransitie.

Zakelijk energie opwekken

Meer en meer bedrijven beginnen hun eigen elektriciteit op te wekken om geld te besparen op energie, hun milieueffecten te minimaliseren en zelfs nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Bedrijven uit een aantal sectoren zijn in staat gebleken om stroom op te wekken voor eigen gebruik of om terug te verkopen aan het net met behulp van wind-, zonne-, en biomassa technologie. Zakelijke energieopwekking kan tal van voordelen opleveren, waardoor bedrijven kunnen profiteren van een reeks voordelen. Tot die voordelen behoren bijvoorbeeld financiële en milieuvoordelen. Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf zou willen investeren in energieopwekking technologieën, zoals

  • Lagere elektriciteitskosten
  • Hogere inkomsten
  • Prijsbescherming
  • Verminderde koolstofuitstoot

Energie opwekken met water

Iedereen heeft wel eens de kracht van water in een snelstromende rivier ervaren of bijvoorbeeld de golven in de zee tegen zich voelen opbotsen. De energie van stromend water kan op verschillende manieren worden benut om elektriciteit op te wekken. Deze energie kan op veel verschillende manieren worden benut, zoals hydro-elektrische stuwdammen en windturbines. Je eigen stroom opwekken uit het vrij stromende water zoals rivieren en oceanen die ons allen omringen is misschien wel een van de meest kosteneffectieve manieren om dit te doen. Waterkracht is alles wat je nodig hebt. De continue stroom van water is een gestage bron van gratis elektrische energie.

Zelf energie opwekken

Als je zelf duurzame energie wilt opwekken dan kun je dit op verschillende manieren realiseren. Voorbeelden hiervan staan hieronder:

Koop een waterpomp

Met een warmtepomp kan warmte worden onttrokken aan de lucht, de bodem of het grondwater. Hoewel een warmtepomp energie verbruikt, verbruikt hij aanzienlijk minder gas. Het is een milieuvriendelijke optie dan een gasgestookte cv-ketel.

Schaf een windmolen aan

Het installeren van een windmolen op je dak of in je tuin kan je ook helpen je eigen energie te produceren. Bedenk wel dat de aanvangskosten en de lopende kosten zeer aanzienlijk zijn. Een windmolen produceert ook lawaai, en vogels kunnen verstrikt raken in de wieken.

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen leveren niet alleen langdurige energie, maar helpen je ook geld te besparen op je energierekening.

Energie producerende of elektriciteit opwekkende toestellen

Energie producerende of elektriciteit opwekkende toestellen, zoals zonne-, wind- en waterkracht, maken gebruik van een onbeperkte energievoorraad. Overheden over de hele wereld weten dat, om de strijd tegen klimaatverandering te winnen, moet het aandeel van duurzame energie in de energievoorziening de komende jaren sterk toenemen. In Nederland wordt steeds meer duurzame energie opgewekt. Hieronder volgen enkele voorbeelden van energie producerende of elektriciteit opwekkende toestellen:

  • Zonnepanelen
  • Glas-glas zonnepanelen
  • omvormer zonnepanelen
  • PVT-panelen
  • Zonneboiler

Zelf energie opwekken met een generator

De productie van je eigen elektriciteit garandeert niet dat je in al je energie behoeften kunt voorzien. Weliswaar wordt de elektriciteit die je gebruikt zelf opgewekt, maar duurzame energiebronnen zijn vooralsnog niet in staat om continu in je behoefte te voorzien. Zelfs als je je onafhankelijkheid kunt vergroten met batterijen, moet je nog steeds aangesloten zijn op het net. Generatoren die je kunt gebruiken om je eigen energie op te wekken zijn onder andere:

  • Zonnepanelen
  • Glas-glas zonnepanelen
  • omvormer zonnepanelen
  • PVT-panelen
  • Zonneboiler

Veelgestelde vragen

Hoe kan je zelf energie opwekken?

Je kunt op verschillende manieren je eigen energie opwekken. Energie opwekken is een kosteneffectieve strategie om het milieu te sparen. Hoewel het opwekken van je eigen energie een investering vergt, zal je uiteindelijk je kosten terugverdienen door je energierekening te verlagen. Je kunt gedeeltelijk of zelfs volledig zelfvoorzienend zijn, afhankelijk van het energieopwekking systeem dat je in je huis hebt geïnstalleerd. Zelf energie opwekken is dus een uitstekende optie. Voorbeelden van het zelf opwekken van energie zijn zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen, omvormer zonnepanelen, PVT panelen & een zonneboiler.

Is het goedkoper om je eigen elektriciteit op te wekken?

Op lange termijn kan het goedkoper zijn om zelf elektriciteit op te wekken dan om stroom te blijven afnemen van het plaatselijke elektriciteitsnet, vooral in gebieden met goede duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie.

Een aansluiting op het plaatselijke net kan duur zijn voor huishoudens op het platteland. Het kan dan goedkoper zijn om zelf elektriciteit te produceren. In steden is dit ook een mogelijkheid.

Als je op het net bent aangesloten en je eigen elektriciteit opwekt, kun je misschien extra elektriciteit terugverkopen aan je energieleverancier.

Hoe maak je thuis gemakkelijk elektriciteit?

Voor de meeste mensen thuis is de eenvoudigste methode om hun energiekosten te verlagen het verminderen van hun energieverbruik door zelfdiscipline en een betere efficiëntie. Het installeren van een of meer groene energiesystemen kan daarentegen resulteren in hogere besparingen op de lange termijn en tegelijkertijd meer doen om het milieu te helpen voor personen die de tijd en het geld hebben om te investeren.

Het kiezen en aanschaffen van een energie-efficiënt systeem is een hele onderneming. Sommige systemen kunnen te duur zijn voor je huis, terwijl andere totaal ongeschikt kunnen zijn. Maar als je eenmaal je selecties hebt beperkt en lokale installateurs hebt gevonden, zul je versteld staan van wat er binnen je budget beschikbaar is.