Energie besparen

Energie besparen kan veel voordelen opleveren. Door zuinig om te gaan met energie, kun je besparen op je energierekening en ben je milieubewust bezig. Daarnaast is het ook nog eens erg simpel. Een win-win situatie dus.

Hoe kan ik energie besparen?

Energie kun je op meerdere manieren besparen. Een paar manieren zijn gratis, anderen vereisen een investering. Laat dit je niet afschrikken. Dankzij de (eenmalige) investering kun je op lange termijn voordeliger uit zijn. De tips lees je hier.

Wat is energie?

Om te snappen hoe je energie kunt besparen, is het belangrijk om eerst te weten wat energie is. Energie is een erg brede term, uit te drukken in Kilowattuur of Joule. In de bouwsector, wordt energie geassocieerd met stroom of elektriciteit. 

Energieleveranciers brengen deze vormen van energie bij huishoudens, woningen en panden. Deze vormen van energie kunnen worden omgezet in warmte, water en licht. Een onmisbaar element om je huis bewoonbaar te maken dus.

Duurzame energie

Energie besparen wordt met name geassocieerd met het verlagen van de energierekening. Echter, kun je ook om ecologische redenen kiezen voor energiebesparing. Het milieu heeft namelijk ook baat bij dat een ieder bezig is met het verminderen van zijn of haar energieverbruik. 

Het gebruik van energie is wel een vereiste om je woning bewoonbaar te houden. Dat je energie verbruikt, is dus vrijwel zeker. Wie dan toch het beste wil voor het milieu, kiest voor duurzame energie. Populaire vormen hiervan zijn zon en wind. Wat hen duurzaam maakt, is dat ze niet opraken, geen luchtvervuiling veroorzaken en geen CO2-uitstoot hebben. Daarnaast kun je deze energie ook zelf opwekken en soms kun je zelfs deze energie opslaan

Bespaar je energie voor het milieu, ga dan bij jouw energieleverancier na welk type energie jij nu gebruikt. Wellicht biedt jouw energieleverancier mogelijkheden tot het gebruik van duurzame energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie of waterkracht.

Energie besparen tips

Het afnemen van energie kost geld. Daarbij betaal je, afhankelijk van het energiecontract, een vast of variabel tarief. Verbruik je meer? Dan betaal je meer. Verbruik je minder? Je raadt het al, dan betaal je minder. En daarom deelt Bouwmarkt Nederland graag wat bespaartips met je zodat de energienota komend jaar wat lager uitvalt.

De energiebespaartips zijn onder te verdelen in gratis handelingen en investeringen. 

De energiebesparende producten

Allereerst de investeringen. Door te investeringen in zogeheten ‘energiebesparende producten’, kun je zorgen dat je producten in huis haalt die zorgen dat je minder energie verbruikt. Een investering in het begin, maar goedkoper op de langere termijn. Hier volgt een lijstje met producten waar je aan kunt denken.

1. Led verlichting

Led verlichtingen zijn een oplossing voor als je opzoek bent naar een duurzame en energiezuinige lichtbron. Met LED lampen kun je je investeringen meestal binnen een jaar weer terugverdienen. Ook gaan ze langer mee, waardoor je ook kosten bespaard op de langere termijn.

Met led verlichting bespaar je tot 90% op je elektriciteitskosten. Dit komt omdat LED lampen bekend staan als verlichting met weinig stroomverbruik. Andere lampen, zoals de gloei- of halogeenlamp, verbruiken een stuk meer. Ten opzichte van een halogeenlamp kun je met LED tot 85% energie besparen.

2. Tochtstrip

Een verwarming zorgt voor het warmer worden van je woning. Echter, moet de verwarming hoger staan omdat tocht het huis binnendringt via diverse naden en kieren. Deze koude lucht compenseert als het ware de warme lucht die de verwarming creëert. Om te zorgen dat je woning echt warm blijft, dien je de koude lucht buiten de deuren te houden, je woning isoleren dus.

Met een tochtstrip kan de tocht minder goed je huis binnenkomen. De tochtstrip plak of plaats je op plekken waar koude lucht doorkomt, bijvoorbeeld aan de onderzijde van de buitendeur. Je verwarming hoeft minder hard te draaien voor hetzelfde effect en dat is gunstig voor je wooncomfort, milieu en portemonnee. Ook kan het de ventilatie in jouw woning ten goede komen.

3. Velux dakramen

Velux dakramen hebben van zichzelf een duurzame en betrouwbare levensduur. Velux dakramen zorgen dat het energieverbruik wordt verminderd. Dit doet Velux door warmteverliezen in de winter te beperken tot een minimum. De warmtetoevoer wordt op zonnige dagen juist weer getemperd. 

Dit is mede mogelijk door de buitenzonwering en de plisségordijnen. De verduisterende plisségordijnen zorgen voor een betere isolatie van de woning. Deze verbetering van de isolatie kan oplopen tot 21%. Wie zijn of haar woning goed isoleert, zorgt dat warmte minder snel de woning verlaat. Hierdoor bespaar jij energie en gas wanneer de verwarming aan staat.

Gratis manieren om energie te besparen

Er zijn verschillende manieren hoe je kosteloos energie kunt besparen in huis. Zo kun je zonder investering vooraf al direct gratis besparen op je energierekening. Het enige wat je hoeft te doen is je gedrag een beetje aanpassen wanneer je thuis bent..

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je stroomvretende apparaten in huis hebt. Deze apparaten kunnen vooral je energierekening doen laten stijgen.

Lampen

Gloeilampen en kerstverlichting kunnen voor honderden euro’s aan stroomkosten per jaar zorgen. 

Niet voor niets kennen we daarom wereldwijd de ‘Earth Hour’. Zoals de naam doet vermoeden, doet de wereld dan een uur lang alle lampen uit. Dit om bewustwording te vragen voor de natuur. Maar als je dit vaker doet, help je niet alleen het milieu maar ook je eigen energierekening.

Doe daarom altijd de lampen uit als je een ruimte verlaat. Daarnaast is het handig om over te stappen op led lampen. Met deze lampen kun je tot wel 90% besparen op je stroomkosten.

Witgoed

Witgoed producten gebruik je dagelijks. En ze vereisen allemaal stroom. Sommigen vreten stroom bij gebruik. Anderen blijven continu stroom gebruiken, zoals een vriezer. Denk maar eens aan de volgende apparaten en wanneer je die voor het laatst hebt gebruikt:

  • Wasdroger
  • Strijkijzer
  • Wasmachine
  • Koelkast
  • Stofzuiger

Zij kunnen allen een flink aandeel hebben in jouw energierekening. Zorg daarom dat je deze producten alleen gebruikt als je ze nodig hebt.

Het kan ook zijn dat jouw product beter vervangen kan worden. Zo zijn wasmachines en drogers van pre-2000 meestal flinke energievreters. Pas daar dus mee op. Daarnaast zijn energielabels sinds maart 2021 vernieuwd. 

De oude bekende A+ t/m A+++ zijn verdwenen. De categorieën zijn opnieuw ingedeeld, waarbij klasse A het zuinigst is. Klasse G is het minst zuinig.

Verstandig is dus om oud witgoed te vervangen zodat je een beter kunt krijgen van het energielabel.

Keukenapparaten

Ook iets wat je (bijna) dagelijks doet, is koken. Echter, brengen deze keukenapparaten ook energiekosten met zich mee. Bijvoorbeeld de oven, magentron en airfryer vreten stroom. 

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe vaak en lang je ze gebruikt. Dat is goed nieuws. Dit betekent namelijk dat je daardoor ook makkelijker kunt besparen op stroom. Gebruik je de apparaten minder, dan zal je ook aan het einde van het jaar zien dat je kosten veel lager uitvallen. Een keertje voor meerdere dagen koken kan je kookplaat of oven gebruik aanzienlijk verminderen.

Computers & TV

De apparaten die je nodig hebt voor werk of ontspanning. Ze vreten allemaal stroom. Denk aan de volgende apparaten: 

  • Desktop
  • Spelcomputer (bijvoorbeeld de Xbox)
  • Printer
  • Televisie
  • Router

Ook hierbij geldt, de meer je ze gebruikt, de hoger de energierekening. En dat is nou net wat we niet willen. 

Maar er moet ook geleefd worden. Dus ligt het voor de hand dat je vooral kritisch moet zijn om wanneer je de toestellen gebruikt. Sommigen zetten nog wel eens een televisie aan als ‘achtergrondgeluid’. Of hebben een modem-router aan staan terwijl ze op vakantie zijn. 

Beide handelingen zijn in principe niet nodig. Het milieu en je portemonnee zouden je dankbaar zijn als je beide acties kunt voorkomen. Energiebesparen wordt daarmee ook erg simpel en toegankelijk.

Energie besparen begint bij jezelf

Je gebruikt bovenstaande apparaten wellicht dagelijks. Zonder dat je daarbij stil staat dat zij stroom kosten. Het minder gebruik van deze apparaten kan je helpen in het verlagen van je energierekening. 

Energiebesparing begint bij bewustwording. Hoeveel stroomvretende apparaten gebruik ik? Zodra je dat weet, kun je kritisch naar jezelf kijken en starten met ‘consuminderen’. 

Laat de stofzuiger een keertje staan en pak de veger en blik. Doe lampen uit waar kan. Douche een keertje koud (dan bespaar je op gas en wil je er eigenlijk zo snel mogelijk weer onder vandaan).

Veelgestelde vragen energie besparen

Hoe bespaar ik energie in Nederland?

Energie besparen in Nederland gebeurt vooral in jouw woning of kantoor. Energie besparen doe je door allereerst te kijken welke ‘stroomvreters’ je in huis hebt. Vervolgens kun je duurzame alternatieven aanschaffen die minder stroom verbruiken of simpelweg deze apparaten minder gebruiken.

Kijk bij het aanschaffen van een nieuw product altijd naar het energielabel. Energielabel A producten gaat het meest zuinig om met energie, dus deze apparaten haal je het liefst in huis. Daarmee bespaar je op lange termijn aanzienlijk op je energierekening.

Wat zijn de beste tips om energie te besparen?

Wie op zoek is naar de beste energiebespaartips, komt al snel uit bij wassen op 30 graden of het koud douchen. Hoewel beide tips ook zeker helpen in kosteloos energiebesparen, zijn dit meestal niet de boosdoeners.

Grote stroomvreters, waarop je dus het makkelijkst kunt besparen, zijn gloeilampen, vloerverwarming en elektrische auto’s. Echter, zit aan alles een keerzijde. De vervanger kan een investering kosten, slechter zijn voor het milieu of pas op langer termijn rendabel zijn. Zorg daarom dat je je goed verdiept in de voors en tegens bij het kijken naar oplossingen om je energierekening te verlagen.

Iets zoals ‘beste energiebespaartips’ is dus ook lastig te formuleren. Waar hecht je prioriteit aan? Uiteindelijk kun je het meest besparen, door minder stroom te verbruiken. Dat is de beste oplossing voor het milieu en je portemonnee.

Kan ik energie besparen en toch een warm huis hebben?

Het gebruik van een verwarming kost stroom. Dit geldt ook voor duurzame oplossingen zoals infraroodpanelen en warmtepompen. Als je energie wilt besparen, zal je je warmte ergens anders vandaan moeten toveren. Enkele tips hierbij zijn:

1. Kruip onder een kleedje
2. Steek kaarsjes aan
3. Open haard aanzetten
4. De minder charmante dikke trui aantrekken
5. Draag sloffen of dikke sokken
6. Bewegen

Met deze tips kun je al snel het gevoel van kamertemperatuur krijgen terwijl de verwarming laag staat.