Duurzame bouwmaterialen

In de bouwsector neemt de vraag naar duurzame bouwmaterialen toe. De bouwsector is tenslotte een grote verbruiker van hulpbronnen. Daarnaast blijven gebouwen een directe veroorzaker van vervuiling, nadat ze zijn gebouwd. Dit komt door de uitstoot die ze veroorzaken of de invloed die ze hebben op de bodem. Met de duurzame bouwmaterialen die Bouwmarkt Nederland verkoopt, wordt via duurzame architectuur rekening gehouden met het milieu.

Meest duurzame bouwmaterialen

Baksteen, beton en hout worden veel gebruikt in de bouw. Duurzame bouwmaterialen daarentegen worden steeds populairder. Zo zijn er innovatieve technieken en duurzame en groene bouwmaterialen die vandaag de dag gebruikt kunnen worden in de bouw voor een betere wereld. De meest duurzame bouwmaterialen zijn dan ook verkrijgbaar bij Bouwmarkt Nederland. Met deze bouwmaterialen is het mogelijk om een duurzame woning te creëren die gebruik maakt van de meest duurzame bouwmaterialen en methodes. Dit om de beste leefomstandigheden te creëren zonder het milieu eromheen te schaden.

Voordelen van duurzame bouwmaterialen

Duurzaam bouwen heeft de laatste tijd steeds meer aandacht gekregen, maar het potentieel ervan wordt door velen niet volledig begrepen. Duurzaam bouwen gaat niet alleen over het creëren van een gebouw met een lage milieu-impact; het is een nieuwe benadering in de bouwindustrie die de manier waarop mensen leven en bouwen verbetert.

Laten we daarom eens kijken naar de voordelen die het gebruik van duurzame bouwmaterialen met zich meebrengt.

1. Duurzame bouwmaterialen bevorderen een gezonder leven
Het is geen geheim dat onze omgeving een grote invloed heeft op onze gezondheid, geest en emoties. Alledaagse zaken zoals energiebronnen, temperatuur en nog veel meer zijn de afgelopen jaren allemaal gemoderniseerd. Als gevolg daarvan zijn de gezondheid, het stressniveau en de algehele kwaliteit van leven van bewoners die wonen of werken in duurzame gebouwen merkbaar verbeterd.

2. Duurzame bouwmaterialen verminderen afval
De vervuiling en de uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen zijn nog nooit zo groot geweest. Ondanks het feit dat we het bijna niet kunnen veranderen, kunnen we nog steeds duurzame technologische vooruitgang aanwenden om de dreigende gevolgen van de klimaatverandering te verzachten of uit te stellen. Als gevolg daarvan zijn bouwbedrijven begonnen met het gebruik van duurzame bouwmaterialen die goed zijn voor de mens en een schoner milieu creëren.

3. Duurzame bouwmaterialen bevorderen de kostenefficiëntie
Een van de grootste voordelen van duurzame bouwmaterialen zijn de lagere onderhoudskosten. Hoewel de kosten van het bouwen met duurzame bouwmaterialen hoger kunnen zijn dan die van traditionele niet-duurzame materialen, kan het gebruik van duurzame bouwmaterialen uiteindelijk leiden tot besparingen.

4. Duurzame bouwmaterialen verlagen de materiaalkosten
Duurzame bouwmaterialen worden gemaakt van milieuvriendelijke materialen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of de structurele integriteit. Veel van deze materialen worden gerecycled en hergebruikt.

Duurzame bouwmaterialen lijst

Duurzame bouwmaterialen zijn de toekomst. Zo helpen deze bouwmaterialen niet alleen het milieu te beschermen, maar kunnen ze ook de exploitatiekosten van een gebouw na verloop van tijd verlagen. De keuze voor het gebruik van duurzame bouwmaterialen wordt dan ook steeds gebruikelijker. De vraag is nu: hoe ziet een lijst met duurzame bouwmaterialen er eigenlijk uit? Bij Bouwmarkt Nederland kun je de volgende duurzame bouwmaterialen bestellen:

Voor het milieu en je portomonnee

De bouw van duurzame materialen kan gepaard gaan met het gebruik van diverse technologieën, zoals het opvangen van energie, het verminderen van de koolstofuitstoot en het behandelen van vervuiling. Wanneer duurzame materialen op lange termijn minder milieukosten meebrengen dan natuurlijke hulpbronnen, worden ze in de bouw gebruikt.

Duurzame bouwmaterialen prijs

De prijs van bouwmaterialen die duurzaam zijn is in principe erg laag. Daarom richten wij ons bij Bouwmarkt Nederland op het samenbrengen van duurzaamheid in combinatie met de juiste prijs. Wij vinden het dan ook belangrijk dat mensen erachter komen dat weinig milieubelastende bouwmaterialen niet alleen een kostenbesparing opleveren, maar ook positieve effecten hebben op het milieu.

Duurzaam bouwen voorbeelden

Duurzaam bouwen wordt steeds populairder. Als gevolg daarvan zijn er nu tal van voorbeelden op het gebied van duurzaam bouwen. Een aantal van deze voorbeelden zijn:

  • Het gebruik van duurzame energie door middel van zonnepanelen en windenergie
  • Het gebruik van weinig milieubelastende bouwmaterialen zoals organische verbindingen of gerecycleerde materialen
  • Milieuvriendelijke methoden van afvalbeheer

Duurzame bouwmaterialen kopen

Bij Bouwmarkt Nederland kan je bouwmaterialen kopen die duurzaam zijn. Dit betekent dat alle producten duurzaam, energiebesparend, circulair of bruikbaar zijn voor natuurinclusief bouwen. Zo proberen we samen te bouwen aan een duurzaam Nederland.

Milieuvriendelijke bouwmaterialen

Veel mensen gebruiken tegenwoordig milieuvriendelijke bouwmaterialen wanneer zij hun huizen laten bouwen of renoveren. Milieuvriendelijke bouwmaterialen zijn materialen die de efficiëntie van de gebruikte energie verhogen en tegelijk de impact op de menselijke gezondheid en het milieu verminderen. Er zijn verschillende milieuvriendelijke materialen die gebruikt kunnen worden. Het assortiment van Bouwmarkt Nederland weerspiegelt dit dan ook. Zo zijn alle producten die wij bij Bouwmarkt Nederland verkopen milieuvriendelijk, energiezuinig en circulair of toepasbaar voor natuurvriendelijk bouwen.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen houdt in dat bij de bouw van nieuwe gebouwen duurzame en recyclebare materialen worden gebruikt. Daarnaast worden het energieverbruik en de hoeveelheid afval verminderd. Het belangrijkste doel van duurzaam bouwen is de impact van het gebouw op het milieu te verminderen.

Duurzaam bouwen houdt niet op bij de voltooiing van het gebouw; het bouwwerk moet gedurende zijn hele bestaan een lagere milieu-impact hebben. Dit betekent dat in het ontwerp van het gebouw componenten moeten worden opgenomen die op lange termijn een positief effect zullen hebben op de milieu-impact van het gebouw. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een goede isolatie om warmteverlies te voorkomen
  • Zonnepanelen om het energieverbruik te verminderen 
  • Duurzame bouwmaterialen

Uitdagingen van duurzaamheid in de bouw

Hoewel de voordelen van duurzaam bouwen duidelijk zijn, is de overstap niet eenvoudig. Het toepassen van de beste technieken vergt tijd en planning. Bovendien is er kennis nodig om duurzame benaderingen toe te passen, wat tijd en geld kost.

Een ander struikelblok waar veel bedrijven mee te maken kunnen krijgen, zijn de werkelijke kosten van duurzame ontwikkeling. Ondanks bewijs van het tegendeel is de algemene overtuiging dat duurzaam bouwen duur is en dat de kosten groter zijn dan de werkelijke behoefte.

Naarmate de belangstelling voor duurzaam bouwen bij veel mensen toeneemt, zullen meer bouwbedrijven overschakelen op duurzaam bouwen. Dit kan de duurzaamheid van de bouw ten goede komen.

Het effect van duurzame bouwmaterialen op je woning

Naast de lange levensduur en de milieuvriendelijke voordelen van duurzame bouwmaterialen, geven ze ook een elegante en organische stijl aan je huis. Bovendien vermindert het gebruik van duurzame bouwmaterialen niet alleen je ecologische voetafdruk, maar verhoogt het ook de doorverkoopwaarde van je woning.Met een woning van hoge kwaliteit, weinig onderhoud en uitzonderlijke duurzaamheid is een woning die met duurzame materialen is gebouwd een steeds gewilder bezit. In het moderne tijdperk is namelijk duurzaamheid de norm.

Duurzame bouwmaterialen bij Bouwmarkt Nederland

Met alle grote veranderingen in onze maatschappij kiezen steeds meer mensen voor milieuvriendelijke en duurzame oplossingen. Meer projecteigenaars zijn op zoek naar milieuvriendelijke bouwmaterialen nu de maatschappij zich meer bekommert om het milieu. In een vooruitstrevende markt kunnen milieuvriendelijke woningen de doorverkoopwaarde van een huis verhogen en tegelijkertijd de kosten voor energie en onderhoud verlagen. Het is daarom dat wij bij Bouwmarkt Nederland veel waarde hechten aan duurzaamheid. Wij hebben ons dan ook ontwikkeld tot een one-stop-shop voor gespecialiseerde opdrachten, waarbij gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke oplossingen en middelen.

Duurzame bouwmaterialen voorbeelden

Er bestaat geen algemeen aanvaarde definitie van duurzaamheid. Sterker nog, er zijn veel verschillende opvattingen over het begrip en hoe het bereikt kan worden. Bij Bouwmarkt Nederland hebben we daarom een aantal voorbeelden verzameld waarvan wij vinden dat het milieuvriendelijke bouwmaterialen zijn, denk aan duurzame gevelbekleding van Keralit of vlonderplanken van Twinson. Zo hebben wij bij het samenstellen van ons assortiment rekening gehouden of het product duurzaam, energiebesparend en circulair of bruikbaar is voor natuurinclusief bouwen.

Het verleden en heden van duurzame bouwmaterialen

Naarmate de wereldbevolking groeit, is de beslissing om duurzaam te bouwen niet langer een persoonlijke keuze, maar een vereiste. Gebouwen alleen al gebruiken 20 tot 50 procent van de fysieke hulpbronnen die mensen gebruiken. Dit betekent dat de bouwsector een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen verbruikt. Bovendien zullen de gebouwen altijd een directe bron van verontreiniging blijven, zowel door de uitstoot die zij veroorzaken als door hun invloed op de bodem. Daarom zijn wij bij Bouwmarkt Nederland van mening dat het van cruciaal belang is dat projectleiders in de bouwsector beginnen met het toepassen van duurzame bouwtechnieken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het imago en de kostenbesparing in het bedrijfsleven.

Waarom kiezen voor duurzame bouwmaterialen?

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit het moderne leven en speelt in zowat elke sector een sleutelrol. Zo ook in de bouwsector. Kiezen voor milieuvriendelijke bouwmaterialen brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze voordelen worden hieronder opgesomd:

  1. Kostenbesparing
  2. Minimaliseren van afval
  3. Verbetering van de levenskwaliteit van een persoon of bevordering van een productieve werkomgeving

Veelgestelde vragen

Wat zijn duurzame bouwmaterialen?

Het milieu is een breed onderwerp waar steeds meer mensen en sectoren aandacht aan besteden bij het nemen van dagelijkse leef- en zakelijke beslissingen. Informatie over dit onderwerp is vooral duidelijk in de bouwsector, die bekend staat om zijn harde impact op natuurlijke hulpbronnen en het milieu.

Er zijn tal van duurzame bouwmaterialen op de markt gekomen om de milieueffecten van de bouw en de exploitatie van gebouwen te verminderen. Maar het identificeren van ‘s werelds meest duurzame bouwmaterialen kan lastig zijn, omdat verschillende mensen verschillende definities van duurzaamheid hebben. Bij Bouwmarkt Nederland hebben we daarom gekozen voor een breed assortiment op het gebied van duurzame bouwmaterialen.

Waarom is duurzaam bouwen belangrijk?

De bouw is een enorme sector die van invloed is op praktisch elke andere industrie op de wereld. De bouwsector vertegenwoordigt bijvoorbeeld 6% van het bruto binnenlands product van de wereld, wat het economische belang ervan weergeeft. Door de snelle groei van de wereldbevolking zijn er voortdurend meer woningen en infrastructuur nodig. Om deze redenen is duurzaam bouwen van cruciaal belang om de ecologische voetafdruk van de bouw dan ook te verkleinen.

Waarom kiezen voor recyclebare bouwmaterialen?

Recyclebare bouwmaterialen zijn niet alleen een trend. De moderne bouwstijl vereist dat een huis niet alleen aantrekkelijk, maar ook milieuvriendelijk wordt ontworpen. Duurzaamheid is namelijk een van de belangrijkste kenmerken die vastgoed interessant maken.

Recyclebare bouwmaterialen zijn zonder twijfel de nummer één optie als het gaat om milieuvriendelijk bouwen. Niet alleen helpt het je om je voetafdruk tot een minimum te beperken, maar het is ook nog eens veel goedkoper. Des te meer reden dus om voor recyclebare bouwmaterialen te kiezen.

Waarom kiezen voor ecologische bouwmaterialen?

Met het oog op de wereldwijde klimaatverandering is het meer dan ooit van essentieel belang ons energieverbruik te verminderen en een verstandige keuze te maken uit bouwmaterialen.

Ecologisch verantwoorde bouwmaterialen zijn materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien is het belangrijk dat ze gemakkelijk kunnen worden hergebruikt. 

Daarom is het gebruik van ecologische bouwmaterialen op lange termijn enorm voordelig. Het bouwen van een ecologisch huis vermindert de koolstofuitstoot aanzienlijk en bespaart energie, wat leidt tot besparingen op de energierekening.   

Zijn duurzame bouwmaterialen duurder?

De angst voor het gevolg dat duurzaamheid met hogere kosten gepaard gaat, zorgt vaak voor twijfel of aarzeling. Dit terwijl het tegendeel bewezen is. Verschillende studies tonen aan dat duurzaamheid niet duurder hoeft te zijn. Zo zijn duurzame bouwmaterialen in veel gevallen zelfs goedkoper en eenvoudiger toe te passen dan traditionele bouwmaterialen. Daarbij kunnen duurzame bouwmaterialen op de lange termijn ook nog eens geld besparen, door de langere levensduur van de materialen.

Wat is groen bouwen?

Groen bouwen verwijst naar een bouw- en gebruiksprocedure die milieuvriendelijk is. Daarnaast wordt er gedurende de hele levenscyclus van een gebouw efficiënt gebruik gemaakt van hulpbronnen.