Wat jij zelf kan doen om jouw woning te verduurzamen

Pexels kindel media 9875408 | wat jij zelf kan doen om jouw woning te verduurzamen | bouwmarkt nederland

Duurzaamheid wordt wereldwijd steeds een belangrijker begrip in elke sector. Klimaatverandering vraagt dan ook om nieuwe oplossingen voor alledaagse bezigheden, denk bijvoorbeeld aan de brandstof voor voertuigen. Verandering begint bij jezelf en je eigen omgeving. Wat is dichter bij jou dan je eigen woning? Daarom is de verduurzaming van je woning een goede stap richting de toekomst voor een beter milieu. Hoe je dat doet en wat je daarvoor moet aanschaffen vertellen we je hieronder.

Isolatie van je woning

Wie begint met duurzaamheid begint met de energierekening, als die omlaag gaat betekent dat je minder energie verbruikt en dus goed bezig bent voor het milieu. Isoleren van je woning doe je door ervoor te zorgen dat minder warmte je woning verlaat. Er is dus minder energie nodig om warmte op te wekken en er gaat minder energie verloren.

De meeste warmte verlaat de woning via het dak, de muren, de vloer en de ramen. Met de juiste plaatsing van isolatiematerialen kan er gezorgd worden dat er minder warmte de woning verlaat via deze plaatsen. Een van deze manieren is bijvoorbeeld het plaatsen van glaswol of steenwol op de plekken waar warmte de ruimte verlaat. Bovendien zijn er tal van andere isolatiematerialen die je huis beter isoleren en dus duurzamer maken.

Woning verwarmen zonder aardgas

In niet duurzame woningen wordt de woning vaak verwarmd met aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat de bron van aardgas niet onuitputtelijk is. Dit maakt dat aardgas niet duurzaam is. Om je woning te verduurzamen zul je dus een alternatief moeten gebruiken voor aardgas om je woning te verwarmen. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren genoeg oplossingen op de markt gekomen.

Een van deze innovaties is de waterpomp. Een warmtepomp verzamelt warmte vanuit buitenaf, denk aan de buitenlucht, bodem of het grondwater. Om vervolgens deze warmte door de pomp aan je woning te laten leveren. Een voordeel van de warmtepomp is dat hij ook warmte aan de buitenlucht/grond kan onttrekken ook al is de buitentemperatuur kouder dan in de woning.

Daarnaast is ook een goed alternatief voor verwarming, infraroodpanelen. Deze zijn gemakkelijk te plaatsen in een ruimte binnen de woning en verwarmen een bepaalde plek. Infraroodpanelen verwarmen niet de omgevingslucht van de ruimte, maar de panelen werken met stralingswarmte. Zo kan het aangenaam zijn om in de straling van zo’n paneel te zitten ondanks dat de luchttemperatuur een stuk lager is.

Energiezuinig ventileren van de woning

Een goede ventilatie is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Met een duurzaam ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vervuilde en vochtige lucht uit het huis wordt verwijderd en dat frisse lucht wordt binnengebracht. Een duurzaam ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je minder energie nodig hebt voor een optimale ventilatie, maar toch kan genieten van de frisse lucht in huis.

Zelf energie opwekken voor je woning

Om te verduurzamen is het noodzakelijk om minder energie te gebruiken. Daarnaast kan je ook zelf groene energie opwekken die je dan kan gebruiken voor je woning. Zo hoef je niet te besparen op energiegebruik, mits je de juiste energie opwekkers kiest. Zo kun je bijvoorbeeld op je dak zonnepanelen of pvt panelen plaatsen. Deze zetten zonlicht om in zonne-energie, wat weer bruikbaar is voor jouw woning. Ook kan bijvoorbeeld een zonneboiler je helpen met energie opwekken voor jouw woning.  

Besparen van energie in je woning

Zoals al eerder aangegeven is de energierekening verlagen van je woning een goede manier om je woning ook te verduurzamen. Er zijn allerlei producten waarmee dit mogelijk is of die een goed alternatief bieden voor huidige gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan LED verlichting. LED verlichting is een stuk duurzamer dan de ouderwetse gloeilamp, voornamelijk omdat deze lampen gewoon een stuk minder energie gebruiken. Daarnaast heeft LED verlichting simpelweg een langere levensduur in vergelijking met de gloeilampen. Je zult het dus minder vaak moeten weggooien. Kortom, een stuk beter voor het milieu.

Een ander product dat kan helpen met besparen is de tochtstrip. Deze strips plak je bijvoorbeeld aan de onderkant van de buitendeur, waardoor er minder warme lucht verloren gaat. Hierdoor blijft er meer warmte in het huis en verbruik je dus minder energie.

Er zijn dus genoeg manieren te vinden waarop jij je woning kan verduurzamen. Door de innovaties van de laatste jaren is het voor iedereen mogelijk en haalbaar om zijn of haar steentje bij te dragen aan een beter milieu. Met het oog gericht op de toekomst is het zeker verstandig om je eens te oriënteren op de verschillende verduurzaam mogelijkheden.

We nodigen je dan ook uit om een kijkje te nemen op de webshop van Bouwmarkt Nederland. Hier vind je alles op het gebied van duurzame bouwmaterialen en producten voor het verduurzamen van jouw woning!