protex-of-keralit

Het verschil tussen Protex en Keralit gevelbekleding: wat zijn de verschillen?

Bij het renoveren van je huis of het plannen van een nieuwbouwproject kom je voor een belangrijke beslissing te staan: wat te doen met gevelbekleding? Gevelbekleding speelt niet alleen een cruciale rol in de bescherming van je woning, maar bepaalt ook de uitstraling en waarde ervan.

In Nederland en België zijn Protex en Keralit twee populaire opties voor kunststof gevelbekleding. Maar wat zijn de verschillen tussen deze materialen en welke past het beste bij jouw project?

Protex kunststof gevelbekleding: Duurzaam, onderhoudsarm en onderaan de streep voordeliger!

Protex gevelbekleding is gemaakt van hoogwaardig PVC, een materiaal dat bekendstaat om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Dankzij de massieve kunststof kern van Protex kunnen de geveldelen net zo eenvoudig worden verwerkt als hout. Dit maakt de installatie niet alleen makkelijker, maar ook kostenefficiënter. Bovendien zorgen de luxe decorfolie en houtnerfstructuur voor de authentieke uitstraling van hout, terwijl het alle voordelen van kunststof biedt.

Een ander belangrijk voordeel is dat Protex gevelbekleding 100% recyclebaar is. Bij de montage van Protex zijn bovendien geen bijhorende (koppel)profielen vereist, dankzij de massieve kern van het product. Hierdoor kan de dilatatie in de gevel openblijven, en kunnen de kopse kanten eventueel worden afgewerkt met retoucheerverf in de gewenste kleur. Dit resulteert niet alleen in een strakke afwerking, maar maakt het installatieproces ook nog efficiënter.

Keralit gevelbekleding: Robuust en krasbestendig, maar tegen een hoge prijs

Keralit gevelbekleding is kunststof gevelbekleding met een vezelversterkte kern, wat resulteert in een unieke combinatie van sterkte en een fraaie uitstraling. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de hogere kosten van Keralit, Keralit is over het algemeen duurder dan bijvoorbeeld Protex. Dit kan een overweging zijn voor projecten met een strak budget. Daarnaast is het basismateriaal van Keralit minder flexibel dan Protex, wat de installatie in complexere bouwconstructies kan bemoeilijken.

Voordelen van Protex en Keralit

ProtexKeralit
Voordelen Protex:Voordelen Keralit:
Combineert de voordelen van hout en kunststof;
Gemakkelijk te bewerken en onderhoudsarm;
Geen schilderonderhoud nodig;
kort schoonmaken is voldoende;
Gemaakt van 20% gerecycled kunststof en 80% nieuw kunststof;
10 jaar garantie op kleurbehoud en 20 jaar garantie op basismateriaal;
Kostenbesparend
Sterk en krasbestendig;
Onderhoudsarm en kleurvast;
Groot assortiment aan kleuren;
10 jaar garantie

Kenmerken van Protex en Keralit

Kenmerken Protex:Kenmerken Keralit:
Bestand tegen diverse weersomstandigheden, zoals harde wind en UV-straling;
Beschikbaar in verschillende kleuren en texturen;
Minder opties voor hoogglans afwerkingen;
Goedkoper in aanschaf, in installatie zonder in te leveren op kwaliteit;
Eenvoudigere productieproces en de lagere energiekosten;Brandklasse D.  
Bestand tegen diverse weersomstandigheden, zoals harde wind en UV-straling;
Beschikbaar in verschillende kleuren en texturen;
Duurzaam en gaat tientallen jaren mee;
Kan lichte verkleuring vertonen bij langdurige zonblootstelling;
Minder opties voor hoogglans afwerkingen;
Minder flexibel dan PVC;
Brandklasse D.

Protex vs. Keralit: de voor- en nadelen op een rij

Duurzaamheid

  • Protex: Duurzaam en flexibel, bestand tegen veel weersomstandigheden.
  • Keralit: Zeer robuust en krasbestendig

Onderhoud

  • Protex: Onderhoudsarm, met eenvoudig jaarlijks onderhoud.
  • Keralit: Bijna onderhoudsvrij, maar met een hogere initiële investering.

Kosten

  • Protex: Goedkoper in aanschaf en installatie, wat het budgetvriendelijker maakt. Goedkoper in aanschaf en installatie, wat het budgetvriendelijker maakt. Dit komt deels doordat het net zo eenvoudig te verwerken is als hout.
  • Keralit: Hogere kosten, zowel in aanschaf als installatie.

Product assortiment

  • Protex: heeft 1 hoogte, 143mm voor sponningschoten en 1 voor boeidelen (wel op maat te zagen) een beperkt maar wel volledig assortiment aan accessoires voor de volledige afwerking. Je hebt minder afwerking accessoires nodig ivm de massieve kern van de panelen.
  • Keralit: heeft 3 hoogtes 143mm, 190mm, 177mm voor sponning en rabatdelen, 4 hoogtes voor boeidelen. Uitgebreid en ook noodzakelijk assortiment aan accessoires voor volledige afwerking. Je hebt bij Keralit meer accessoires nodig ivm de holle structuur van de panelen.

Flexibiliteit en Esthetiek

  • Protex: Biedt veel flexibiliteit in textuur en stijl, maar beperkte opties voor hoogglans afwerkingen.
  • Keralit: Strakke uitstraling en kleurvastheid, heeft mat effen afwerking en houtstructuur opties

Milieuvriendelijkheid

  • Beide materialen zijn vergelijkbaar qua recyclebaarheid en duurzaamheid, maar Protex heeft een voordeel door een eenvoudiger productieproces en lagere energiekosten.

Conclusie van de vergelijking tussen Protex en Keralit

Zowel Protex als Keralit zijn uitstekende keuzes voor gevelbekleding, elk met hun eigen sterke punten en variaties. De juiste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften, voorkeuren en budget.

  • Protex is ideaal voor wie op zoek is naar een betaalbare, onderhoudsarme en veelzijdige optie. Het biedt duurzaamheid en een fraaie uitstraling zonder hoge kosten. Daarnaast heb je minder producten nodig vor het zelfde resultaat.
  • Keralit is perfect voor wie bereid is te investeren in een onderhoudsvrij product met uitstekende kleurvastheid, hoewel dit tegen een hogere prijs komt. Voor hetzelfde resultaat heb je meer producten nodig.

Wat heb je nodig bij een montage van Protex ten opzichte van Keralit? Dat laten we je in een volgende post zien.

Voor meer informatie en om de juiste Protex gevelbekleding voor jouw project te vinden, bekijk onze uitgebreide collectie op Bouwmarkt Nederland.